Biznis planovi za Vranj odloženi zbog slabe struje

CEDIS kaže da im nije dostavljena kompletna dokumentacija kao i da nema urbanističkih planova za nove objekte

6298 pregleda 2 komentar(a)
Neophodna značajna ulaganja u elektro mrežu (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Neophodna značajna ulaganja u elektro mrežu (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Mještani mjesne zajednice Vranj koji godinama traže kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom, ovaj problem neće riješiti ni do 2025, jer nisu ušli u Investicioni plan 2023-2025 Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) kojeg potvrđuje Regulatorna agencija za energetiku.

Najveći problemi su što je kvalitet napona, utvrđen zvaničnim mjerenjima, ispod prosjeka i što CEDIS zbog toga ne dozvoljava nova priključenja potrošača u toj mjesnoj zajednici, pa mještani godinama ne mogu da grade kuće, proširuju poljoprivredna imanja, razvijaju seoski turizam ili postavljaju nove električne pumpe za navodnjavanje.

Upravo takve planove imali su mještani okupljeni o nevladinoj organizaciji “Razvoj Vranj”, koji se proteklih godine u vezi sa ovim problema žale i dopisuju sa CEDIS-om i Regulatornom agencijom, ali bez uspjeha jer su nedavno dobili odgovor da potrebnih velikih ulaganja u elektrodistributivnu mrežu neće biti ni do 2025.

Iz CEDIS-a su “Vijestima” odgovorili da investicije nisu mogle biti unijete u Investicioni plan do 2025. jer im iz ove nevladine organizacija nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju, kao i da su potrebne investicije moguće ranije jedino ako ih finansiraju mještani.

Iz Regulatorne agencije su mještanima najavili da će zbog toga što je kvalitet napona ispod prosjeka tražiti izvještaj od CEDIS-a o praćenju pokazatelja kvaliteta za cijelu 2022, kao i da su od CEDIS-a tražili da prilikom razmatranja potrebe za ažuriranjem Investicionog plana za period 2023-2025. godine, ponovo uzme u obzir obraćanje mještana MZ Vranj.

Predstavnici ove NVO su razočarani odnosom energetskih kompanija i Regulatorne agencije, jer se ovim na duži period odlažu planovi razvoja tog područja, koje se nalazi na samo petnaestak kilometara od Podgorice u blizini Skadarskog jezera.

Oni navode da su u toku prošle godine imali preko 85 nenajvaljenih prekida u napajanju električnom energijom, u ukupnom trajanju od preko 130 časova, što potvrđuje i evidencija CEDIS-a, kao i da je bilo poprilično najavljenih isključenja.

”Ovo posebno čudi ako stremimo članstvu u EU gdje je prosječan nestanak (najavljenih i nenajavljenih prekida) struje na godišnjem nivou od 9 minuta do 4,8 časova godišnje”, navode iz NVO “Razvoj Vranj”, koji su razočarani i što im na brojne dopise uopšte nisu odgovarali iz institucije poput Centra za zaštitu potrošača, Ombudsmana, Uprava za inspekcijske poslove i EPCG.

Iz CEDIS-a su “Vijestima saopštili da su u prethodnom periodu ulagali u elektromrežu i energetske objekte za Vranj i okolinu i da će to nastaviti, kao i da su ti radovi tokom ove godine značajno smanjili broj prekida u snabdijevanju strujom i njihovo trajanje.

”Tokom prvih osam mjeseci 2022. godine (zaključno sa 30. avgustom) na dalekvodu “Dušići” evidentirana su 33 prekida, ukupnog trajanja 1.885 min, od čega je 17 planirano i najavljeno (1554min), a 16 značajno kraćih prekida, ukupno - 331 minut su neplanirani. Dakle, prosječno na mjesečnom nivou bilježimo svega dva neplanirana prekida u trajanju od oko 20 minuta na predmetnoj mreži”, saopštili su iz CEDIS-a.

Iz CEDIS-a navode da su im se mještani obratili zahtjevom za izgradnju novih objekata na tom područu (STS 10/0.4kV “Zbelja” i “Bagač”) prevashodno za priključenje novih korisnika za potrebe poljoprivredne proizvodnje, a koji nije uvršten u Investicioni plan za period 2023 – 2025, jer NVO “Razvoj Vranj” nije dostavila CEDIS-u traženu dokumentaciju.

”CEDIS ne može u investicione planove uklučivati projekte na osnovu proizvoljnih projekcija o razvoju određenih područja, niti na osnovu medijskih pritisaka, već investicione planove odobrava Regulator na način koji je definisan relevantnom regulativom. Naime, od NVO “Razvoj Vranj” je traženo u skladu sa propisima, dopunjavanje dokumentacije dostavljene uz zahtjev, što nije učinjeno, a imajući u vidu da za navedeno područje ne postoji ni važeća prostorno planska dokumentacija kojom bi se definisala dinamika izgradnje objekata, CEDIS nije uvrstio navedene objekte u Investicioni plan. Takođe, podnosilac zahtjeva je obaviješten i o koracima koje je neophodno preduzeti kako bi zahtijevani objekti eventualno bili uvršteni u ažurirani investicioni plan. Drugim riječima, nastavak procesa zavisi od podnosilaca zahtjeva i njihove odlučnosti da u konkretnom slučaju ispoštuju zakonom definisane procedure.

Regulator zbog ovog sela mijenja pravila o obeštećenju

Iz Regulatorne agencije su u posljednjem dopisu mještanima saopštili da zbog lošeg snabdjevanja mogu uputiti prigovor EPCG, kao i da imaju pravo na obeštećenje ako trajanje prekida u kontinuitetu traje više od 24 sata, u iznosu od 20 eura. To je utvrđeno Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom.

”Agencija će u narednom periodu, vođena, između ostalog, navodima iz Vašeg obraćanja, razmotriti izmjenu navedenog akta na način što bi se predvidjelo da se pravo na finansijsku kompenzaciju može ostvariti i po osnovu prekida koji bi vremenski bio drugačije određen”, naveli su iz Agencije.

Bonus video: