Niko nije nadležan za “gig” radnike

Iako je angažovanje radnika putem digitalnih platformi za obavljanje kratkoročnih poslova sve više prisutno u Crnoj Gori, Vlada se do danas nije bavila uređenjem ovih radničkih prava, niti se zna koje je ministarstvo nadležno za ovo pitanje

7992 pregleda 5 komentar(a)
Unija sindikata ukazala na neregulisanu oblast (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Unija sindikata ukazala na neregulisanu oblast (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Iako je rad u “gig” ekonomiji, odnosno, angažovanje radnika putem digitalnih platformi za obavljanje kratkoročnih poslova sve više prisutan u Crnoj Gori, Vlada se do danas nije bavila uređenjem ovih radničkih prava, niti se zna koje je ministarstvo nadležno za ovo pitanje.

”Vijesti” su pitale ministarstva ekonomije, rada i unutrašnjih poslova da li je započeto regulasanje ove vrste industrije, ali su svi kazali da to nije njihova nadležnost.

Na ovaj problem neregulisanih radničkih prava nedavno su ukazali za “Vijesti” iz Unije slobodnih sindikata. Pojasnili su da se osobe koje su angažovane preko platformi smatraju “samozaposlenima”, a ne zaposlenima, čime se prvenstveno izbjegava primjena radnog i socijalnog zakonodavstva kao što su zasnivanje radnog odnosa, uplata doprinosa, bolovanje, trudničko, porodiljsko i roditeljsko odsustvo, pravo na sindikalno organizovanje, ograničeno radno vrijeme, zaštita i zdravlje na radu…

Uz to ocijenili su da terminološki, i sa svih drugih aspekata, platformski radnici i dalje ostaju nepoznanica za cjelokupan crnogorski sistem da je posebno otežavajuća okolnost nepostojanje zvanične statistike vezane za prisustvo ovih kategorija na crnogorskom tržištu rada, ali da smo svjedoci, da nemali broj naših građana rade kao platformski radnici kao dostavljači (na primjer, “Glovo”).

”Vijesti” su prvo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) pitale da li su se bavili utvrđivanjem broja radnika koji rade preko platformi, u tzv. “gig” ekomomiji i da li su krenuli u regulisanju ove vrste industrije.

Na pitanja nije odgovoreno, već je nezvanično rečeno da oni za njih nisu nadležni, odnosno da su za Ministarstvo rada i socijalnog staranja iz kojeg je opet nezvanično rečeno da to nije pitanje za njih nego za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

”Zakonom o strancima, uređuju se uslovi za ulazak, izlazak, kretanje, boravak i rad stranaca u Crnoj Gori, istim zakonom propisano je da stranac u Crnoj Gori može da radi na osnovu dozvole za privremeni boravak i rad ili potvrde o prijavi rada i samo na poslovima za koje mu je izdata dozvola za privremeni boravak i rad ili potvrda o prijavi rada i samo kod poslodavca koji ga zapošljava. Shodno navedenom, Zakon o strancima ne prepoznaje kategoriju stranaca koji u Crnoj Gori rade preko platformi u takozvanoj ‘gig’ ekonomiji i o ovoj kategoriji stranaca MUP ne vodi službene evidencije, te ne možemo dati procjenu koliko ljudi u Cmoj Gori radi kao platformski radnici, posebno cijeneći činjenicu da i crnogorski državljani rade kao platformski radnici”, pojasnili su iz MUP-a.

Na pitanje da li je ministarstvo krenulo da reguliše ovu vrstu industrije i da li su pokrenuti neki konkretni koraci, napomuli su da regulisanje ove oblasti nije u nadležnosti MUP-a, shodno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave “te je potrebno da se za pribavljanje podataka u vezi sa navedenim obratite nadležnim organima MERT-u i Ministarstvu rada i socijalnog staranja”.

Bonus video: