Dva sindikata pljevaljskog Vodovoda osudili nova zapošljavanja: Koriste vakuum, radnike gomilaju bez potrebe

U sindikatu su smatrali da bi trebalo napraviti preraspodjelu sadašnjih radnih mjesta, a ne da se primaju novi radnici, s obzirom da se preduzeće nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima

2828 pregleda 4 komentar(a)
Sindikati protiv povećanja broja zaposlenih: Vodovod, Foto: Goran Malidžan
Sindikati protiv povećanja broja zaposlenih: Vodovod, Foto: Goran Malidžan

Odbor direktora pljevaljskog Vodovoda usvojio je novu sistematizaciju radnih mjesta, kojom je broj zaposlenih u tom opštinskom preduzeću povećan za sedam u odnosu na dosadašnji broj, čime je kako tvrde dvije sindikalne organizacije dodatno otežano poslovanje preduzeća, koje se već odavno nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima.

Nova sistematizacija usvojena je nakon što je sadašnja lokalna vlast, predvođena Demokratskom partijom socijalista, ubjedljivo poražena na lokalnim izborima u Pljevljima i kada je sasvim izvjesno da će u narednom periodu doći do promjene rukovodstva Vodovoda.

U sindikatu su smatrali da bi trebalo napraviti preraspodjelu sadašnjih radnih mjesta, a ne da se primaju novi radnici, s obzirom da se preduzeće nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima.

Prije nove sistematizacije radnih mjesta u Vodovodu je stalno zaposleno bilo 116 radnika.

U zajedničkom saopštenju, koje potpisuju predsjednici ove dvije sindikalne organizacije Vodovoda, Jovan Bujišić i Goran Drobnjak, navodi se da je sistematizacija radnih mjesta usvojena prije godinu.

”Na sjednici Odbora direktora D.O.O. “Vodovod”, održanoj 7. 11. 2022. godine donesene su odluke o izmjenama sistematizacije i povećanju broja izvršilaca za pojedina radna mjesta na predlog v.d. izvršnog direktora, na koji smo mi kao reprezentativne sindikalne organizacije u zakonskom roku dostavili svoja mišljenja. Predsjednica Odbora direktora Milica Božović, iako je obavezuje Kolektivni ugovor, nije pozvala predsjednike sindikalnih organizacija da prisustvuju sastanku i obrazlože svoja mišljenja prije odlučivanja, pogotovo što su mišljenja bila u suprotnosti sa predlogom v.d. izvršnog direktora”, navodi se u saopštenju.

Sindikalci tvrde da tri članice Odbora direktora nisu prihvatile predlog jedinog predstavnika radnika u Odboru direktora koji je tražio odlaganje sastanka dok se ne pozovu predsjednici reprezentativnih sindikata i nadležnog opštinskog Sekretarijata.

”Iako je jedini predstavnik radnika u Odboru direktora (drugi nije već godinu dana izabran od SO, iako je sva dokumentacija uredno predata za njegov izbor) o svemu ovome upoznao predsjednicu i ostale članove Odbora, kao i da na sastanku nije bio niko prisutan iz Sekretarijata za stambeno komunalnu djelatnost, saobraćaj i vode koje je direktno nadležno za nadzor rada Društva, predložio je odlaganje sastanka dok se ne pozovu svi predsjednici reprezentativnih sindikalnih organizacija, kao i da na sastanku bude prisutan sekretar Sekretarijata, međutim presjednica Odbora, kao i preostala dva člana Mirela Kondo i Jadranka Aćimović, nisu prihvatile predlog” tvrde sindikalci.

Podsjećaju da je sistematizacija radnih mjesta u Vodovodu usvojena prije samo godinu uz saglasnost svih sindikalnih organizacija, Odbora direktora i tadašnjeg v.d. izvršnog direktora. “Zato nas ovakvi jednostrani postupci Odbora direktora i nepoštovanje predsjednika Sindikalnih organizacija, a samim tim i radnika D.O.O. “Vodovod” Pljevlja zabrinjavaju, jer kako smo svi upoznati D.O.O. “Vodovod”se posljednjih godina bori sa velikim finansijskim problemima, prije svega velikim dugovima za poreze i doprinose i da smo prošle godine usvajanjem Sanacionog plana pokušali da stvorimo uslove za potpisivanje novog reprograma sa Poreskom upravom. Umjesto da se bave ovim važnim temama i da na tom sastanku odgovore ili pitaju v.d. izvršnog direktora Mladena Dragaševića zašto nakon dobijanja rješenja od strane Poreske uprave koja je usvojila naš zahtjev za reprogram, uz obavezu da do 5. 11. 2022. godine uplatimo jednokratnu uplatu od 10 odsto od osnovnog poreskog duga, nisu ta sredstva uplaćena i samim tim D.O.O. “Vodovod” doveli u situaciju da se rješenje ukine i blokira račun preduzeća, Odbor direktora omogućava da se u Vodovodu koje već ima ovoliko problema uveća broj radnika i tako dodatno optereti ionako loše finansijsko stanje Društva”, navodi se u saopštenju.

Bujišić i Drobnjak ističu da će odgovornost za eventualne posljedice po preduzeće snositi Odbor direktora i v.d. izvršnog direktora.

Bonus video: