Zašto je ekonomsko državljanstvo važno?

Program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori sprovodi se od 2019. godine i od investitora se zahtijeva ispunjavanje strogih kriterijuma.

17013 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ekonomsko državljanstvo je naziv pravnog procesa po kojem pojedinac stiče državljanstvo ili stalni boravak u nekoj zemlji u zamjenu za određenu finansijsku investiciju u toj zemlji. Mnoge evropske države prepoznate su kao poželjne za ulaganja, pa ne čudi podatak da je upravo Evropa najpoželjnija za programe ekonomskog državljanstva.

Dajući izuzetan ekonomski doprinos drugoj zemlji, pojedinci stiču pravo na ekonomskog državljanstvo, u zemljama u kojima je ono pravno regulisano. Većina programa u kojima se državljanstvo stiče po investiciji, konstruisana je tako da osigurava napredak i ekonomski razvoj zemlje u kojoj investitori borave. Da bi ovi programi bili transparentni i vođeni na način koji će poštovati pravne prakse određene države, moraju biti usklađeni sa zakonima i propisima, i u krajnjoj liniji omogućavati da se spriječi korupcija.

Program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori sprovodi se od 2019. godine i od investitora se zahtijeva ispunjavanje strogih kriterijuma - veličina investicije, broj radnih mjesta i finansijske mogućnosti da realizuju projekat.

Dva finansijska uslova su jasno propisana. Za projekte na primorju ili u Podgorici minimalno ulaganje je 450 hiljada eura, a na sjeveru 250 hiljada. Pored toga, od aplikanata se očekuje da uplate 100 hiljada eura donacije na račun države, što će se koristiti za razvoj manje razvijenih područja.

Projekti u oblasti turizma mogu biti hoteli sa najmanje pet zvjezdica, 60 smještajnih jedinica i najmanje 80 novozaposlenih u primorskom regionu i Podgorici, dok je na sjeveru Crne Gore potrebno da hotel ima najmanje četiri zvjezdice, 35 smještajnih jedinica i 25 novozaposlenih. Minimalna vrijednost projekta na primorju i u Podgorici je 15 miliona eura, a na sjeveru pet miliona.

Tako je i kompanija ALK Montenegro, kao dio kompanije ALK Company koja posluje na tržištu Srbije i regiona EU od 1981 godine. Imajući u vidu navedene benefite i želju da u Crnu Goru donese nove, uzbudljive projekte, započela značajne investicije od kojih će država i građani imati višestruke koristi. Kompanija radi na nekoliko projekata koji su dio programa ekonomskog državljanstva: stambeni kompleks Vuelo Sobre Bečići (11.000m2), kondo-hotelski kompleks President 5* (33.000м2) u Budvi na šetalištu, kao i kondo-hotelski Kompleks Tivat 5* (16.000m2). Svaki od ovih kompleksa otvoriće mnogobrojna radna mjesta za lokalno stanovništvo, čime će i kvalitet života u ovim zajednicama biti na mnogo većem nivou.

Omogućavanje investitorima da postanu građani donosi čitav niz ekonomskih koristi za državu domaćina, od većih plata za radnike, do povećanog ekonomskog rasta i prikupljenih poreskih prihoda. Državljanstvo bi takođe pomoglo da se poboljšaju finansije sistema socijalnog osiguranja. Realizacija ovakvih projekata ne znači samo nove investicije, već nova znanja, ideje, partnere investitora, kao i ponude u turizmu.

Realizacijom tih projekata, Crna Gora će ujedno i ispunjavati zahtjevne ekonomske kriterijume iz evropske agende, a nove investicije otvaraju nova radna mjesta, čime se utiče na povećanje životnog standarda građana.