Grupa univerzitetskih profesora i poznatih ličnosti formirala udruženje penzionera, Janković predsjednik

U saopštenju Udruženja se navodi da će njihova osnovna djelatnost biti sistemsko poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja svih penzionera, kao ni da neće svojim članovima naplaćivati ili "bolje reći otimati ni cent a ne euro i to bez znjanja" penzionera

9989 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa penzionisanih univerzitetskih profesora, ali i drugih poznatih ličnosti i stručnjaka iz raznih oblasti održala je u subotu osnivačku skupštinu organizacije koju su nazvali "Udruženje penzionera Crne Gore – za život dostojan Čovjeka".

Inicijativni odbor za osnovanje Udruženja činili su: Dečan Ivanović, Milenko Savović, Blagota Mitrić, Milan Perović, Ljiljana Blagojević, Anđelko Lojpur, Rajko Radović, Vladimir Bošković, Lazar Janković, Dragoljub Janković, Jakov Blažević, Vera Peković, Jovan Pavićević, Velizar Mitrović, Aleksandar Marković, Žarko Božović, Omer Markišić i Radomir Raičković.

Na održanoj osnivačkoj skupštini za predsjednika Udruženja izbran je Dragoljub Janković, za predsjednika upravnog odbora Anđelko Lojpur i za sekretara Vladimir Bošković.

U saopštenju Udruženja se navodi da će njihova osnovna djelatnost biti sistemsko poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja svih penzionera, kao ni da neće svojim članovima naplaćivati ili "bolje reći otimati ni cent a ne euro i to bez znjanja" penzionera.

"Penzije su glavni i često jedini izvor prihoda za starije osobe, a uglavnom se finansiraju iz javnih penzionih sistema na bazi principa generacijske solidarnosti. Napominjemo da penzioneri koji primaju penzije u Crnoj Gpri čine znatan i, zbog demografskog starenja, sve veći dio stanovništva od oko 130.000, s tim da je ukupna stopa rizika od siromaštva i socijalne isključivosti značajno veća od evropskog prosjeka s tendencijom porasta i sve veće nejadnokosti u prihodima na nivou države. Ujedno, penzioni sistem Crne Gore je u kontinuitetu suočen s dvojakim izazovom, a to je očuvanje finansijske održivosti i osiguranje primjerenih penzija. Pri tome, ključna je zadaća penzionog sistema zaštititi starije osobe od siromaštva i omogućiti im pristojan životni standard i ekonomsku neovisnost u starosti. Sve skupa pomenuto je sažeto u našem sloganu „život dostojan Čovjeka“, za što je potrebno postići i trajno sačuvati finansijsku održivost penzionog sistema", navedeno je u saopštenju.

Kazali su i da je u cilju razumjevanja svrsishodnosti osnivanja Udruženja potrebno istaći da su negativne ekonomske pojave koje su se u Crnoj Gori manifestovale tokom globalne ekonomske krize iz 2008, a nastavljne u toku koronakrize, te značajno intenzivirane početkom rata u Ukrajini, dodatno otežale socijalno-ekonomski položaj penzionera, s tim da jedan značajan broj našao ispod linije siromaštva što se svodi na puko preživljavanje.

"U smislu prethodno kazanog, i kako je to istaknuto na osnivačkoj skupštini i dokumentovano u usvojenim osnivačkim aktima, osnovna djelatnost ovog udruženja penzionera biće primarno sistemski usmjerena na brigu o poboljšanju socijalno-ekonomskog položaja svih penzionera Crne Gore. Ujedno polazeći od toga da su mnoge države klasičan sistem međugeneracijske solidarnosti u većoj ili manjoj meri već podavno modifikovale, tako da je trenutno dominantan sistem tri stuba penzijskog osiguranja, naše djelovanje, odnosno ciljevi našeg Udruženja biće usmjereni na analizu važeće zakonske regulative koja se tiče funkcinisanja penzionog sistema u cjelini, njegovog unapređenja u formi reforme i njene dosljedne implementacije, te analize i jačanja ekonomske uloge Fonda PIO u funkciji obezbijeđenja potpune generacijske solidarnosti i dostojanstvenog položaja penzionera Crne Gore. Pored toga, objektivno se postavlja pitanje dosadašnjeg načina upravljanja sa oko milijardu tadašnjih njemačkih maraka vrijednom imovinom koja je u procesu vaučerske privatizacije pripala Fondu PIO. Isto tako, problematična je i činjenica da penzioneri kao najbrojnija društvena grupacija nisu zastupljeni u Ekonomsko socijalnom savjetu i slično", navedeno je u saopštenju.

Napomenuli su da se članstvo u njihovom Udruženju stiče jedino time što član prihvati odredbe Statuta.

"Mi vam nećemo kao što je to do sada nerijekto praktikovno uzimati, bolje reći otimati ni jedan cent, a kamoli euro i to bez vašeg znanja. Ujedno, strane su nam sve poltičke igrarije koje, kako se do sada pokazalo, izazivaju međusobna i nepotrebna trvenja i podjele među penzionerima koja vode našem daljem siromašenju. Takođe, biznis neće biti naša preokupacija; za razliku od toga mi ćemo se zalagati da zajedno sa zakonodavcem i poslodavcima nađemo model da svoj stan zaradite u toku radnog staža i da vam Fond PIO odlaskom u penziju u starijoj dobi osigura primjeran iznos penzije i Čovjeku dostojan život", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: