Spajić: Predlog budžeta je politički napravljen da bi srušio državu, ne bih ga preporučio ni neprijatelju

Spajić je kazao da su predlogom budžeta tekući rashodi veći od prihoda, da nema podataka u njemu o kretanju javnog duga, a tvrdi i da nema mjera na prihodnoj strani

44710 pregleda 107 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Predlog budžeta za narednu godinu je neodrživ i politički napravljen da bi srušio državu iako vjerujemo u dobru namjeru.

To je saopšteno danas na konferenciji za novinare novog političkog pokreta Evropa sad gdje su govorili lider te novoosnovane političke partije Milojko Spajić i Branko Krvavac.

Spajić je kazao da su predlogom budžeta tekući rashodi veći od prihoda, da nema podataka u njemu o kretanju javnog duga, a tvrdi i da nema mjera na prihodnoj strani.

"Ovaj predlog budžeta je politički napravljen da bi srušio državu iako vjerujemo u dobru namjeru ovog budžeta da se podignu plate pojedinim kategorijama. Nadam se da će Vlada uz pomoć Skupštine da ga popravi", rekao je Spajić, dodajući da ga ne bi preporučio ni neprijatelju.

Iz Pokreta Evropa sad tvrde da će defcit budžeta biti veći od planiranih pet odsto, da će se povećati potrošnja za 200 miliona u predlogu budžeta, ali ne i standard građana.

Spajić je kazao da ovogodišnji rebalans nije potreban jer je premijer Dritan Abazović najavio da će se prenijeti oko 200 miliona eura depozita u narednu godinu.

Spajić je ocijenio da se država zadužuje sada po skupljim kamatama i da je hedžing aranžman omogućio da se"odmah može povući iz inostranstva za nekoliko dana 100 miliona eura", ali nije precizirao kako.

Krvavac je kazao da je spreman projekat "Evropa sad 2".

U odgovoru na novinarsko pitanje da li taj projekat podrazumijeva odmah povećanje prosječne plate na 1.000 eura i prosječne penzije na 450 eura da je to "skup reformi, a ne samo povećanje rashodne strane budžeta" i on će uskoro biti prezentovan.

Iz ovog pokreta je ranije u više nastupa najavljeno da ako dođu na vlast da će povećati prosječne plate na 1.000 eura i prosječne penzije na 450 eura.

Bonus video: