"Prijeti gašenje Lovačke organizacije Podgorica, rukovodstvo bi da zataška višegodišnje bezakonje"

U dopisu koji je dostavljen „Vijestima“ ova grupa lovaca navodi da 10 godina traje njihova borba da ostvare pravo glasa da sami biraju svoje predstavnike (delegate) koji sačinjavaju skupštinu lovačkog društva

7285 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa od oko 70 lovaca pozvala je sve lovce da sjutra prisustvuju skupštini Lovačke organizacije Podgorica jer se odlučuje o sudbini tog nevladinog udruženja.

U dopisu koji je dostavljen „Vijestima“ ova grupa lovaca navodi da 10 godina traje njihova borba da ostvare pravo glasa da sami biraju svoje predstavnike (delegate) koji sačinjavaju skupštinu lovačkog društva.

“Tako smo upozoravali i davali dokaze da je ova kriminalna hobotnica koja vlada u lovstvu u Crnoj Gori moćna organizacija, nismo ni sami mogli predpostaviti dokle dosežu njeni pipci u institucijama sistema. Znamo da su bili nedodirljivi kada je u pitanju kontrola Uprave za inspekcijske poslove. Znamo kako su ignorisali odluku Ustavnog suda i punih 20 godina plačkali lovce Crne Gore naplaćujući im lovnu kartu, iako je to Ustavni sud ukinuo 2002. godine na taj način prihodovali oko milion eura. Znamo kako su pisali zakon o divljači i lovstvu iz 2008. godine u kome se pola tačaka odnose na ovlašćenja lovačkog saveza”, navodi se u dopisu.

Dalje u dopisu piše da ova grupa lovaca zna kako su po tom zakonu lovočuvari dobili javna ovlascenja (službena lica) za koje tužilaštvo (sudovi) i MUP kazu da ih ne mogu imati jer su zapošljeni u NVO.

“Imamo dokaze kako je Ministarstvo poljoprivrede potpisalo ugovore sa NVO lovačka organizacija Podgorica dalo državnu i privatnu imovinu na gazdovanje i da nije ispunjen ni jedan uslov iz konkursa. I još mnogo dokaza o bezakonju i finasijskim malverzacijama. Jedan od dokaza njihove moći je rešenje Višeg suda .Naime, 2016 godine nas 71. lovac smo potpisali punomoć advokatu koji je podnio tužbu protiv LO Podgorica kako bi smo u sudskom postupku ostvarili svoja prava koja su nam zagarantovana zakonom o NVO članu 23. Advokat LO Podgorica Dejan Klikovac koji je brat Dragana Klikovca koji je u tom periodu bio predsjednik LO Podgorica iako po zakonu kao službenik MUP-a to nije mogao biti, podnosi žalbu u kojoj navodi da sud nije nadležan da vodi ovakve postupke. Posle godinu dana vijeće sudija Višeg suda i izvjestilac u ovom predmetu sutkinja Ognjena Boljević donosi rešenja da su Osnovni i Visi sud nadležni da vode ovaj postupak. U toku postupka Osnovni sud je donio presudu u našu korist u kojoj je pisalo da LO izmedu ostalog plati 34.000€ na ime advokatskih troškova, Visi aud je ovu presudu ukiuo i vratio na ponovno suđenje Osnovnom sudu i donio rešenje da svakako plati svoje troškove”, navodi se u dopisu.

Ova grupa lovaca je saopštila da je osnovni sud i drugi put presudio da svako plati svoje troškove, te da posle šest godina Viši sud donosi rešenje u kome ne kaže ko je u pravu, nego sebe proglašava nenadležnim, ali je nadležan da nam odredi da platimo 81.500 eura na ime sudskih troškova.

“Naš advokat se obratio Vrhovnom sudu sa zahtjevom da se odobri revizija na ovaj predmet. Izmedu ostalog priložio je dokaze da je Viši sud odlučivao o identičnom sporu lovaca i lovačkog društva Bijelo Polje”, navode lovci.

Oni ukazuju da ni posle šest godina niko od nadležnih nije pošao u lovačko društvo Podgorica i tražio imena delegata sekcija Kuča | Pipera, i na jednostavan način riješio ovaj problem čiji je epilog šest godina suđenja 181.500 eura sudskih troškova.

“Isto tako je lako utvrditi da u skupstini LO Podgorica sjede delegati iz drugih lovačkih društava Zete i Malesije. Svrha našeg obraćanja je da kolegama lovci kažemo šta rukovodstvo našeg Lovačkog društva sprema. Ako revizijom dokažemo da smo u pravu, pare koje nam naplati njihov advokat vraća lovačko društvo. Zato ta gospoda na čelo sa predsjednikom skupštine Miloradom Šakovićem vladarom iz sjenke Igorom Miranovićem planiraju da ugase naše lovačko društvo koje postoji punih 100 godinu. Vjerovatno smatraju da će na taj način zataškati dugogodišnje bezakonje I lopovluke koji su se dešavali u našem lovačkom društvu”, piše u dopisu grupe lovaca koji rukovodstvo LO Podgorica pozivaju na javno sučeljavanje.

Bonus video: