Lekić: Tekst Opšteg kolektivnog odbora učiniti javnim

Lekić je naglasio da se tako važan akt ne može donositi na netransparentan način i "iza leđa crnogorske privrede"

6176 pregleda 5 komentar(a)
Lekić, Foto: Mediabiro
Lekić, Foto: Mediabiro

Odbor udruženja trgovine se danas sastao u Privrednoj komori Crne Gore. Predsjednik tog odbora Jovan Lekić naveo je da su zasjedali vanredno jer su dobili informacije da se priprema potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora.

Lekić je, nakon sastanka, naglasio da se tako važan akt ne može donositi na netransparentan način i "iza leđa crnogorske privrede".

"Svjedoci smo da ovih dana najreferentnija udruženja, između ostalih i Privredna komora, upućuju javne apele prema nadležnim organima, posebno prema ministru rada i socijalnog staranja, gospodinu Adroviću, da se ne žuri sa potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora, jer isti treba učiniti javnim i dostupnim crnogorskim privrednicima i udruženjima, i Privrednoj komori kao krovnoj organizaciji jer je važno da smo sudionici informacija koje se potpisuju", ističe Lekić.

odbor trgovine
foto: Mediabiro

Danas su, dodaje, čuli da su "van tog stola gdje se pregovara" iz razloga jer nemaju informacija.

"A onda smo u saznanju da je pokrenut postupak utvrđivanja reprezentativnosti socijalnih partnera u Socijalnom savjetu od strane poslodavaca, jer aktuelni partner, Unija poslodavaca, već desetak godina nije dokazivala svoju reprezentativnost. Pojavila se druga organizacija koja ima pravo da pokrene postupak utvrđivanja legitimnosti i u tom kontekstu danas smo imali apsurdnu situaciju da čak i neki članovi Odbora Unije poslodavaca nisu mogli da nas informišu o čemu to Unija pregovora u ime privrede kada je u pitanju Opšti kolektivni ugovor", naveo je Lekić.

Kazao je da su uputili zahtjev predsjedništvu Privredne komore da hitno sazove sjednicu Upravnog odbora, da bi crnogorske privrednike upoznali sa informacijama koje imaju, te da apeluju da se ne potpisuje dok se tekst ne učini javnim.

Lekić je, govoreći o neradnoj nedjelji, kazao da su trgovinski lanci Voli i HDL na sastanku izašli sa stavom da je ne treba ukidati, te da je poslata poruka da državni organi moraju poštovati i adekvatno sprovoditi odredbe zakona da nema nelojalne konkurencije.

"Uputili smo apel protiv pretvaranja pumpi u supermarkete. Bilo je nekih predloga da će se pretvarati i u hipermarkete, što na neki način urušava crnogorsku trgovinu i šalje lošu sliku", istakao je on.

Bonus video: