Stočari bi više od 80 miliona eura

Dio poljoprivrednika traži da se agrobudžet za 2023, koji je projektovan na 52 miliona, uveća

3761 pregleda 4 komentar(a)
Podići subvencije za otkup mlijeka: Sa jednog od protesta mljekara ispred ministarstva, Foto: BORIS PEJOVIC
Podići subvencije za otkup mlijeka: Sa jednog od protesta mljekara ispred ministarstva, Foto: BORIS PEJOVIC

Ukidanje akciza na gorivo, veće subvencije za otkup mlijeka, ustupanje državnog zemljišta po povoljnim uslovima, te značajno veći agrobudžet za narednu godinu od predloženog, samo su neki od zahtjeva koje je dio poljoprivrednika iz stočarskog sektora iznio na jučerašnjem sastanku sa ministrom poljoprivrede Vladimir Jokovićem.

Vlado Lakić iz Udruženja stočara “Vijestima” je kazao da su oni nezadovoljni predlogom agrobudžeta za 2023. koji vrijedi oko 52 miliona, što je gotovo na ovogodišnjem nivou.

”Tražimo da se budžet vrati u okviru predviđenog, a to je više od 80 miliona. Nacrtom agrobudžeta je bilo planirano da se odradi strategija poljoprivrede do 2027. godine i da se sve mjere koje poznaje Evropska unija (EU) prilagode i u Crnoj Gori. Mi koristimo devet od 60 mjera i mislim da to dovoljno govori kakvo je stanje poljoprivrede. Onda se desilo da je ta strategija koja je rađena, pala u vodu, jer se našao neko u Vladi da taj budžet smanji na 52 miliona. Samo uvećane staračke nadoknade nose nekoliko miliona u tom budžetu”, naveo je Lakić, i dodao je da im je Joković obećao da će razgovarati sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem na ovu temu.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša priznao je novinarima nakon sastanka da su tražili da naredni agrobudžet vrijedi više od 80 miliona i najavio da će kroz amandmane na predlog budžeta podignuti izdvajanja makar za deset miliona.

”Taj budžet je trebalo da bude nekih 85 miliona, sa aspekta struke, to je ono što smo mi, iz ministarstva ljudi koji su kreirali budžet i tražili, međutim oni koji odlučuju o tome, odlučili su da toliko novca nema”, naveo je Mugoša.

Iz Ministarstva poljoprivrede su “Vijestima” prije dvije sedmice kazali da će agrobudžet za 2023. biti značajno veći, da će se mjere za iduću godinu biti kreirane u skladu sa novom strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja i novom zajedničkom poljoprivrednom politikom.

Prema riječima Lakića jedna od predviđenih mjera nacrtom agrobudžeta bile su direktne subvencija po hektaru obradive površine što je zahtjev EU, ali je i ta mjera izbačenaiz agrobudžeta.

Stočari su od resornog ministarstva zahtijevali i da se ukinu akcize na gorivo, što im je, tvrdi Lakić, obećano prije dvije godine.

”Te akcize plaćaju svi poljoprivrednici po punim cijenama. Rečeno nam je da bi državu godišnje ukidanje akciza koštalo četiri miliona eura, što je za njih preveliki trošak. Tražili smo i da se podignu subvencije za proizvodnju i otkup mlijeka, zbog sve većih troškova inputa. Prijedlog je bio da se otkupljivači mlijeka u Crnoj Gori dovedu u red, da su cjenovna i tržišna politika usklađene. To iz razloga što u lancu prerađivači, marketi i država zarađuju određene benefite na račun našeg proizvedenog mlijeka, a mi peglamo sa državnim subvencijama i opštinskim ulazne parametre u proizvodnom litru”, poručio je Lakić.

Bonus video: