Predlog budžeta za narednu godinu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom

Naredne godine očekuje se naplata poreza od skoro milijardu i po eura, što je za 170 miliona više nego iz rebalansa za ovu godinu, a za 290 miliona više nego u 2019. godini. Ove optimistične prognoze baziraju se na nastavku rasta potrošnje i poreske discipline, smanjenju sive ekonomije, pokretanju investicija u energetici, turizmi i saobraćaju i rastu ekonomije

9562 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 05.12.2022. 17:10h

Skupštinski zakonodavni odbor danas je utvrdio da je predlog budžeta za narednu godinu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Minsitar finansija Aleksandar Damjanović je na sjednici odbora kazao da je predlog budžeta za narednu godinu projektovan na 2,85 milijardi eura, što je najveći budžet u istoriji.

"Samo je stopa inflacije veća od 15 odsto i samo ta činjenica ukazuje da bi povećanje u visini inflacije bilo potpuno opravdano", rekao je Damjanović.

On je naglasio da će se u sljedećoj godini za socijalnu zaštitu izdvojiti rekordnih 785 miliona, što uključuje transfere prema Fondu PIO, novac za povećanje penzije, novac za linearno povećanje zarada u javnom sektoru...

Naredne godine očekuje se naplata poreza od skoro milijardu i po eura, što je za 170 miliona više nego iz rebalansa za ovu godinu, a za 290 miliona više nego u 2019. godini. Ove optimistične prognoze baziraju se na nastavku rasta potrošnje i poreske discipline, smanjenju sive ekonomije, pokretanju investicija u energetici, turizmi i saobraćaju i rastu ekonomije.

Damjanović je naglasio da se dodatni poreski prihodi mogu naplatiti kroz suzbijanje sive ekonomije i borbi protiv korupcije i kriminala, kako bi se servisirali veliki rashodi.

Bonus video: