Damjanović: Naredne godine do 70 miliona eura od ekonomskog državljanstva

Evropska komisija je savjetovala Crnu Goru da ukine šemu dodjele državljanstva investitorima zbog rizika koju ona predstavlja (kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala). Sadašnji program ističe na kraju godine, a Damjanović je kazao da će zbog toga država imati enormnu ekonomsku štetu

5477 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je na današnjoj sjednici skupštinskog Administrativnog odbora da država naredne godine od projekta ekonomskog državljanstva može prihodovati do 70 miliona eura, što je prvi put iskazano u predlogu budžeta za 2023. godinu.

On je istakao da je 35 miliona sigurnih prihoda, a da će ostatak zavisiti od rješavanja podnijetih aplikacija.

On je naglasio da se cijeli postupak ekonomskog državljanstva tokom 2020. godine i 2021. godine radio netransparentno.

"Frapirala me činjenica da su se ova sredstva nalazila na ESCROW računamima, van budžeta, što je apsolutnuo nezakonito. Ovaj novac mora biti iskazan u budžetu", naveo je Damjanović.

Najavio je da će se novac prihodovanog od ovog projekta ulagati u manje razvijene opštine, posebno one na sjeveru, kao i u projekte od javnog značaja.

Vladin projekat sticanje crnogorskog državljanstva u zamjenu za ulaganja u neki od investicionih projekata iz oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede po planu je trebalo da se završi do početka ove godine, ali je krajem prošle godine produžen još godinu. Investitori traže njegovo produženje i u narednoj godini, ali je premijer Dritan Abazović na jednoj od sjednica Vlade naglasio da nema produžetka. Plan je bio da se podijeli ukupno 2.000 pasoša.

Evropska komisija je savjetovala Crnu Goru da ukine šemu dodjele državljanstva investitorima zbog rizika koju ona predstavlja (kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala).

Damjanović je kazao da će zbog toga država imati enormnu ekonomsku štetu.

"Bilo bi dobro ako bi se mogao naći dodatan prostor da se ovaj projekat nastavi, ako je transparentan i zakonit, makar dok ja sjedim ovdje... Šteta će biti velika jer postoji veliki broj aplikanata koji bi da dođu u Crnu Goru i realizuju svoje investicije. Ova je tema na stolu da parlament i Vlada zajedno razmišljaju i da vidimo da li možemo kroz pregovore dobiti neki ustupak ili dobiti neki sličan projekat", rekao je Damjanović.

Povezani članci

11. Oktobar 2022.

Od "zlatnog pasoša" 310 miliona eura

Bonus video: