Ministarstvo finansija: Moguće proširenje obima oporezivanja proizvoda od šećera

Razgovarano je o mogućim mehanizmima posredstvom kojih bi se postigao veći privredni rast, konkurentnost na tržištu, a sve vodeći računa o zaštiti životne sredine, saopšteno je iz Ministarstva

12295 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

U Crnoj Gori se prihodna strana može jačati širenjem poreskog obuhvata, a moguća mjera mogla bi biti proširenje obima oporezivanja proizvoda od šećera, ocijenili su ministar finansija Aleksandar Damjanović i šef Kancelarije Svjetske banke (SB), Kristofer Šeldon.

Damjanović je održao radni sastanak sa timom SB, predvođenim Šeldonom, a vodeće teme su bile održivost makroekonomskog okvira i postizanje značajnog fisklanog oslonca kroz detaljan program reformi.

"Razgovarano je o mogućim mehanizmima posredstvom kojih bi se postigao veći privredni rast, konkurentnost na tržištu, a sve vodeći računa o zaštiti životne sredine", saopšteno je iz Ministarstva.

Damjanović je kazao da je namjera da se dođe do dugoročne stabilizacije deficita, ali i postepenog vraćanja umanjenja akcize na gorivo, kao i ubrzanja akciznog kalendara za duvan.

Najavljena je misija SB-a koja će biti posvećena finalizaciji projekta trgovinskih i transportnih olakšica.

U okviru projekta su definisani posebni programi čija će finalna lista finansiranih biti utvrđena kroz formalne pregovore dvije strane, kako se očekuje, do kraja godine.

"Sastanak je nastavak redovnog dijaloga i tijesne saradnje koju Ministarstvo ima sa tom kredibilnom finansijskom institucijom i potrebe usaglašavanja partnerskog okvira za ugovaranje zajma zasnovanog na javnim politikama (DPL aranžman)", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: