Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi fond je dio jednog od najvećih fondova kraljevske familije koja procjenjuje fond na 300 milijardi dolara

17854 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpisao je ugovor o zajedničkom ulaganju sa Monterok investicionom grupom, koja je vlasnik Namosa, lanca luksuznih restorana u UAE i Zalivu.

Predsjednik Monteroka je grčki biznismen sa crnogorskim državljanstvom Petros Statis, koji u Crnoj Gori vodi Adriatic properties, a koji je zakupac Svetog Stefana.

Prema saznanjima "Vijesti", postoji mogućnost da Alfa Dabi Holding uđe i u Adriatic properties.

Bloomberg piše da je transakcijom Alfa Dabi Holding ušao u biznis ugostiteljstva, hrane i pića i prenosi izjavu Hamada Salem Al Ameri, direktora holdinga koji kaže da su prepoznali potencijal za širenje biznisa na ova tržišta sa snažnim osnovama na globalnom nivou podstaknuta povratkom putovanja i slobodno vrijeme nakon COVID-19.

"Naše širenje u ovaj prostor potvrđuje našu ambiciju da okupimo portfelj vodećih luksuznih i lajfstajl brendova i uzbuđeni smo što ćemo krenuti na ovo putovanje s Monterokom", zaključuje Al Ameri.

Bloomberg prenosi i riječi Statisa da partnerstvo označava novu etapu u razvoju brenda Namos i da je izraz priznanja za ono što je do sad urađeno.

"Ovo zajedničko ulaganje pozicioniraće naše poslovanje za ubrzani rast u nadolazećim godinama", dodaje Statis.

Alfa Dabi fond je dio jednog od najvećih fondova kraljevske familije koja procjenjuje fond na 300 milijardi dolara. Namos je u kategoriji pojedinačnih restorana najveći u svijetu sa godišnjim prometom od preko 70 miliona dolara i profitom od preko 20 miliona.

"Adriatic properties" je prošle godine, nakon što su mještani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom onemogućilo postavljanje nove kapije odlučio da grad hotel "Sveti Stefan" i Vilu Miločer zatvori.

Pred Arbitražnim sudom u Londonu, "Adriatic properties" je pokrenuo postupak kojim traži 100 miliona odšetete zbog nepoštovanja ugovora, a Vlada je uzvratila svojom tužbom.

Grad-hotel je već drugu sezonu zatvoren, iako se očekivalo da će ovoga ljeta biti postignut dogovor sa Aman rizortom da "Sveti Stefan" bude otvoren, to se nije dogodilo.

Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup najelitnije domaće ljetovalište grad- hotel "Sveti Stefan", Vilu Miločer i tadašnji hotel "Kraljičina plaža".

Bonus video: