Damjanović: Vlada za objedinjavanje Luke Bar i "Port of Adria"

Ministar i predstavnici kompanije ocijenili da bi spajanje Luke Bar i “Port of Adria” rezultiralo većom efikasnošću poslovanja u jedinstvenom lučkom području

8881 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija (MF) i Vlada odlučni su da kreiraju i sprovedu model objedinjavanja Luke Bar i “Port of Adria“ u vlasništvu države, na način koji bi bio optimalan i za državu i za sadašnjeg većinskog vlasnika te kompanije.

To je, kako je saopšteno iz MF, kazao resorni ministar Aleksandar Damjanović tokom sastanka sa izvršnim direktorom kompanije “Port of Adria” Sedatom Karom i članicom upravnog odbora Draganom Radević.

Takođe je i formalno iskazana zainteresovanost države za preuzimanjem vlasništva u kompaniji “Port of Adria”.

Povezani članci

09. Decembar 2022.

Vlada kupuje 10 i po miliona akcija Luke Bar

Damjanović i predstavnici "Port of Adria" su razgovarali o trenutnom statusu i aktuelnom poslovanju te kompanije. Govoreći o budućnosti luke, na sastanku su razmatrana optimalna rješenja za održivost poslovanja i upravljanje kompanijom.

"Današnji preliminarni razgovori bili su prilika da menadžment ove kompanije detaljnije upozna ministra finansija sa svim izazovima sa kojima su se susreli u dosadašnjem poslovanju, kako u pogledu dugih i komplikovanih administrativnih procedura, zatečenog stanja prilikom preuzimanja upravljanja koje je, između ostalog, podrazumijevalo neadekvatnu opremljenost, starosnu strukturu zaposlenih, te kompleksne radne odnose koji su rezultirali sudskim sporovima", navodi se u saopštenju.

Damjanović je upoznat i sa, kako navode iz "Port of Adria", "problemom kršenja prava ekskluzivnosti koje je Port of Adria dato ugovorom o koncesiji, te nelojalnom konkurencijom zbog činjenice da određene kompanije obavljaju lučke aktivnosti bez koncesionih prava, pritom ne plaćaju koncesionu naknadu i van su bilo kakve kontrole nadležnih institucija".

Sagovornici su ocijenili da bi spajanje Luke Bar i “Port of Adria” rezultiralo većom efikasnošću poslovanja u jedinstvenom lučkom području.

“Port of Adria” (nekadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti) u većinskom je vlasništvu kompanije Global Ports Holding od 2014. godine, koja posluje u 14 zemalja i upravlja sa 27 luka.

Dogovoreno je da današnji, inicijalni razgovor, bude nastavljen u proširenom formatu koji bi podrazumijevao prisustvo predsjednika Vlade, kao i predsjednika odbora direktora “Port of Adria”, zaključuju iz MF.

Bonus video: