"Zahvaljujući Rudniku uglja održava se energetska stabilnost Crne Gore"

U Rudniku su ubjeđeni da bi otvaranje drugog bloka Termoelektrane i povećanje cijene uglja, omogućilo dalji poslovni i investicioni razvoj kompanije, “od čega bi, kao što je to cjelokupna javnost imala priliku da se uvjeri, koristi imala šira društvena zajednica”

1780 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rudnik uglja
Foto: Rudnik uglja

Rudnik uglja je kao ubjedljivo najznačajnija karika cjelokupnog energetskog sistema u Crnoj Gori, tokom cijele godine, uredno snabdijevao TEP – svog najvećeg i najvažnijeg kupca, čime je, direktno i odlučujuće uticao na sprječavanje energetskog kolapsa i razornih efekata ekonomske krize koji bi se nužno generisali u slučaju nepovoljnih energetskih parametara.

To je saopšteno iz najveće pljevaljske kompanije uz ocjenu da je to to postignuto “zahvaljujući profesionalnosti zaposlenih i umješnosti rukovodstva kompanije”.

“Rudnik uglja, kao državna kompanija, ima obavezu da isporuči svakodnevno 4-5.000 tona uglja za potrebe rada TEP, i to po cijeni ispod 30 eura po toni. Napomenimo, riječ je kalorijskoj vrijednosti uglja iznad 9.000 kJ/kg. Svega 10-16 odsto naše proizvodnje može da se plasira po tržišnim cijenama, sve ostalo je za državno preduzeće - EPCG. Slovom i brojem, u prethodnih 11 mjeseci, RUP je isporučio 1.306.708,04 tona uglja Termoelektrani, što predstavlja 100 odsto realizaciju ugovornih obaveza, čime je, od te prodaje, prihodovao 36.689.930 evra. S druge strane, u tom periodu, Termoelektrana je proizvela električnu energiju u vrijednosti 365.000.000 evra (1.289 GWh). Dakle, deset puta više”, navodi se u saopštenju Rudnika uglja.

Iz toga se, istiću u kompaniji , “jasno može zaključiti da je upravo Rudnik uglja kompanija zahvaljujući kojoj se održava energetska stabilnost Crne Gore, amortizuju razorni efekti energetske krize i stvaraju preduslovi za izvozno orijentisanu politiku Elektroprivrede Crne Gore, a samim tim i punjenje državne kase”.

“Značaj Rudnika uglja u elektroenergetskom lancu Crne Gore prepoznao je i premijer Dritan Abazović koji je, prilikom nedavne zvanične posjete našoj kompaniji, poručio sljedeće: "Da nije bilo Rudnika uglja i Termoelektrane prethodnih mjeseci mi bismo kao država zapali u kolaps“. Slična zapažanja iznio je i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, takođe prilikom nedavne posjete Rudniku uglja.I jedan i drugi su, prepoznajući značaj naše kompanije, iznijeli čvrsta uvjerenja da bi, upravo Rudnik uglja, morao da bude, kao državna kompanija, nosilac realizacije projekta otvaranja fabrike za proizvodnju cementa – strateške i kapitalne investicije, iznoseći, pritom, čvrsto obećanje da će, upravo naša kompanija, dobiti koncesije na tehnogeno ležište laporca Jagnjilo i koncesije na eksploataciju uglja i izgradnju cementare u Otilovićima.Imajući u vidu činjenicu da na teritoriji opštine Pljevlja postoje rezerve uglja u iznosu od oko 180 miliona tona, možemo zamisliti koliko bi prihodi EPCG i države Crne Gore bili veći, da je na vrijeme izgrađen drugi blok Termoelektrane u Pljevljima. O spriječavanju energetskog kolapsa, pogotovo, ne bi bilo ni riječi”, stoji u saopštenju.

Tvrde i da značaj Rudnika uglja umnogome prevazilazi povoljnosti koje ta kompanija dobija s druge strane.

U Rudniku su ubjeđeni da bi otvaranje drugog bloka Termoelektrane i povećanje cijene uglja, omogućilo dalji poslovni i investicioni razvoj kompanije, “od čega bi, kao što je to cjelokupna javnost imala priliku da se uvjeri, koristi imala šira društvena zajednica”.

“Primjera radi, Rudnik uglja je u oktobru ostvario rekordni rezultat na eksploataciji otkrivke u iznosu od 963.577 metara kubnih čvrste mase što je od osnivanja Društva maksimalna mjesečna količina proizvedene otkrivke, a što je direktno povezano sa realizovanim investicionim ciklusom u pogledu nabavke raznorodne rudarske mehanizacije. U krajnjem, otvaranje novih proizvodnih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti, najnovija istraživanja su pokazala, sasvim sigurno je uticalo i na popravljanje demografske slike u Pljevljima, opštine koja se, godinama unazad, nalazi na ubjedljivo posljednjem mjestu kada je riječ i prirodnom priraštaju. I ovdje se vraćamo na zapažanje premijera Abazovića: "Toliko toga se državi Crnoj Gori daje iz Pljevalja, a tako malo se vraća, da je to prosto nevjerovatno", navodi se na kraju saopštenja.

Bonus video: