Nulti PDV na solarne panele

DF predložio korekcije dva zakona kako bi se pospješilo korišćenja obnovljivih izvora energije

9684 pregleda 6 komentar(a)
Ubrzati tranziciju ka obnovljivim izvorima električne energije (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ubrzati tranziciju ka obnovljivim izvorima električne energije (ilustracija), Foto: Shutterstock

Klub poslanika Demokratskog fronta (DF) predao je u skupštinsku proceduru predlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim je predviđeno da se za isporuku i ugradnju fotonaponskih sistema (solarnih panela) ovaj porez plaća po stopi od nula odsto.

Osim ovog, poslanik DF-a Dejan Đurović je predao izmjene i dopune Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, čijim bi se usvajanjem ubrzale administrativne procedure, odnosno dozvolila izrada tehničke dokumentacije i postavljanje solarnih panela snage od 30 do 1.000 kilovati (kW) na postojećim objektima bez izdavanja urbanističko-tehničkih uslova do kraja 2025. godine.

Razlozi za donošenje izmjena oba zakona je, kako se u obrazloženju predlagača navodi, pospješivanje korišćenja obnovljivih izvora energije kao i ubrzanje zelene energetske tranzicije.

”Suočeni sa energetskom krizom, kao i enormnim rastom cijena električnih energije na evropskom tržištu neophodno je ubrzati tranziciju ka obnovljivim izvorima energije, kako bi se u krajnjem moglo obezbijediti sigurno i kvalitetno snabdijevanje građana i privrede električnom energijom, naročito u slučajevima poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije. Usvajanjem ovih predloga zakona građanima, a i privredi bi se olakšalo instaliranje fotonaponskih sisiema, poboljšala energetska nezavisnost, i ostvarili brojni benefiti po osnovu proizvedene električne energije iz novih, obnovljivih izvora. Slična zakonska rješenja prihvaćena su i u zemljama regiona, kao i u pojedinim zemljama članicama Evropske unije”, navodi se u obrazloženju oba predloga.

Đurović je u obrazloženju svog predloga naveo i da vrlo velike krovne površine na postojećim industrijskim i poslovnim objektima predstavljaju značajan potencijal za proizvodnju električne energije kroz izgradnju fotonaponskih elektrana.

”Predloženim rješenjem se, na određeno vrijeme, kroz oslobađanje izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, ubrzava administrativna procedura projektovanja i izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana na krovovima postojećih objekata pri čemu se zadržavaju sve ostale faze izrade tehničke dokumentacije, njenog revidovanja i nadzora nad izgradnjom istih”, naveo je Đurović.

U obrazloženju je naglasio da predloženo rješenje tretira fotonaponske elektrane instalisane snage do 1.000 kW, te da zakonom propisana procedura izgradnje većih fotonaponskih elektrana, koje imaju status složenih inženjerskih objekata ostaje na snazi u neizmijenjenom obliku.

”Pored toga ovim nacrtom je predviđena obavezna izrada elaborata analize i ispitivanja statičke stabilnosti objekta na kojem se postavlja fotonaponska elektrana urađena od strane zakonom ovlašćenog organa, te se istim garantuje da statička stabilnost postojećih objekata na kojima se realizuje izgradnja solarne elektrane ne može biti dovedena u pitanje”, piše u predlogu Đurovića.

Predlagač je naveo i da se predviđenim privremenim suspendovanjem izdavanja urbanističko-tehničkih uslova za postavljanje solarnih panela ni na koji način ne može doći do devastacije prostora, jer se paneli ugrađuju na postojećim (legalnim) objektima, pri čemu se kroz obavezu izrade propisane tehničke dokumentacije garantuje stabilnost postojećih objekata.

Bonus video: