Država kupuje avion "Čarli" ili ga vraća Brazilu

Članovi Vlade bliži prvom modelu za šta će biti izdvojeno 5,2 miliona dolara za kupovinu uz dodatnih 8,2 miliona za popravku aviona

7660 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Vlada treba da do 20. decembra izabere jedan od dva modela rješenja u vezi aviona "Čarli", koji je nekada letio za “Montenegro erlajns” (MA), a kako bi se izmirile obaveze prema brazilskoj banki BNDS.

To je saopštio ministar finansija Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici Vlade.

Kako je objasnio prvi model je kupovina aviona "Čarli" u iznosu od 5,2 miliona dolara, od strane države.

"Pošto se ovaj avion ne nalazi u letnom stanju biće neophodno još 8,2 miliona eura za stavljanje u funkciju tog aviona, što je nekih 13,4 miliona ukupno", rekao je ministar.

Druga varijanta je, reisporuka aviona za 11,7 miliona eura uz dodatne troškove koji bi, prema riječima Damjanovića, odmah prešli 12 miliona što je nepovoljna opcija.

"Važno je napomenuti da bi pored troškova reisporuke, država izgubila avion u koji je do sada uložila 38 miliona eura kroz finansjiski lizing i upotrebu tog aviona", rekao je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović je kazao da je prva opcija logičnija, te da bi trebalo da se uveća flota nacionalnog prevoznika To Montenegro, a sličnog mišljenja je i Ministarstvo kapitalnih investicija iz kojeg smatraju da treba razmotriti i i opciju prodaju ovog aviona nakon što ga država preuzme.

Ovaj “embraera E-195” je 2010. godine kupio “Montenegro erlajns” od brazilskog “Embrajera” uz pomoć kredita državne brazilske banke BNDS i registrovao pod oznakom (40-AOC). Većina kredita je otplaćena u iznosu od oko 38 miliona dolara, ali je ostao i dio duga.

Predstavnici brazilske Vlade i “Embrajera” su u septembru boravili u Podgorici gdje su obišli, fotografisali i utvrdili stanje na avionu. MA je od njih kupio avion uz tehničku garanciju Ministarstva saobraćaja Crne Gore, da mogu doći po avion i da će im on biti vraćen u tehnički ispravnom stanju ako MA prestane da otplaćuje rate kredita. Zbog toga što je avion sada neispravan i “očerupan”, Vlada može platiti znatno obeštećenje.

Delegacija je zbog toga razgovarala sa predstavnicima ministarstava finansija i kapitalnih investicija, kako bi spor riješili tako što bi Vlada kupila avion za preostali iznos duga. MA je prestao sa plaćanjem rata prije dvije godine. Na kredit za kupovinu aviona Vlada 2010. godine nije dala finansijsku garanciju, zbog čega je MA otplaćivao rate po višim kamatama.

Bonus video: