"UPCG već 20 godina predstavlja jedan od stubova socijalnog dijaloga u Crnoj Gori"

U kategoriji mediji dobitnice nagrada „Naj menadžerke u Crnoj Gori“ su Marija Mirjačić, urednica ekonomske redakcije ND Vijesti i Vesna Radojević, izvršna direktorica i osnivačica portala Volim Podgoricu

3812 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UPCG
Foto: UPCG

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) već 20 godina predstavlja jedan od stubova socijalnog dijaloga u državi i u tom periodu je uspjela izgraditi snažnu i cijenjenu organizaciju koja je kvalitetom promocije i obezbjeđivanja usluga uspješno doprinijela njegovanju povoljnog poslovnog okruženja.

To je saopšteno na svečanom događaju povodom obilježavanja 20 godina postojanja i rada UPCG, koji je Unija organizovala u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR).

Predsjednik UPCG, Predrag Mitrović, ocijenio je da bi se Crna Gora pridružila Evropskoj porodici, mora imati stabilan i podsticajan biznis ambijent, održiva i konkurentna preduzeća i kvalifikovanu radnu snaga.

„Bez socijalnog dijaloga tj društvenog dogovora, to nije moguće ostvariti. Unija poslodavaca će ostati posvećena ispunjenu ciljeva Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj 2030, a posebno ispunjenju Cilja 8: Dostojanstveni rad i privredni razvoj“, poručio je Mitrović.

Mitrović je podsjetio na dio dostignuća koje je UPCG ostvarila u prethodnih 20 godina, a među kojima su kreiranje pozicionog dokumenta “5 ubica biznisa” koji, kazao je, predstavlja njihovu Bibliju, polaznu i referentnu tačku za sve strateške politike i programe djelovanja Unije poslodavaca. Najavio je da će, iako je ovaj dokument još uvijek aktuelan, uskoro objaviti novo izdanje.

Ukazao je i na izvještaje UPCG o ključnim biznis barijerama u Crnoj Gori: o regulatornom okviru, sivoj ekonomiji, otežanom pristupu finansijama, korupciji, neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama privrede i podsjetio na izvještaje koji govore o razvoju ženskog preduzetništva i liderstva.

"Dva strateška dokumenta o parafiskalitetima na nacionalnom i lokalnom nivou, koje posebno izdvajam, bila su najjači argument da Vlada prihvati inicijativu Unije i formira Registar nameta“, naveo je Mitrović.

Predstavnica MOR-a, Nina Krgović, kazala je da je Unija poslodavaca pouzdan partner organizaciji koju predstavlja, te da su tokom godina sarađivali na velikom broju aktivnosti.

"Od izrade analiza, pozicionih dokumenata, istraživanja, pa do direktne podrške biznisima. Moram istaći i možda najvažnije – saradnju tokom inoviranja cijelog seta zakona iz oblasti radnog zakonodavstva, kroz rad u tripartitnim radnim grupama, koje je MOR ekspertski podržavao“, navela je Krgović.

Prema njenim riječima, tokom svih godina rada sa Unijom poslodavaca, njihov pristup je uvijek bio profesionalan, konstruktivan, fokusiran na pronalaženje rješenja.

„Predstavnici i posebno Sekretarijat Unije pružili su i dalje pružaju nemjerljiv doprinos radu za sve zajedničke aktivnosti“, ocijenila je Krgović.

U okviru događaja upriličena je ceremonija dodjele godišnjih “Nagrada UPCG za društveno odgovorno poslovanje (DOP)”, kao i ceremonija proglašenja laureatkinja “UPCG nagrada za NAJ Menadžerke” za 2022. godinu.

Takođe, dodijeljena su i posebna Priznanja UPCG onima koji su se izdvojili svojim radom, poslovnim politikama, načinom upravljanja i ostvarenim rezultatima.

Nagrade za društveno odgovorno postupanje dodijeljene su malim, srednjim i velikim preduzećima, u oblastima briga za zaposlene, briga za životnu sredinu i briga za zajednicu.

Za najdosljedniju primjenu politika DOP-a u svom poslovanju, nagrađena je kompanija Cerovo kojoj je UPCG dodijelila glavnu nagradu za 2022. godinu.

U oblasti “Briga za zaposlene” za 2022. godinu, nagradu u kategoriji veliko preduzeće dobila je kompanija Erste banka. Direktorici Službe ljudskih resursa, Tatjani Keković nagradu je uručio Admir Adrović, ministar rada i socijalnog staranja.

Adrović je uručio nagradu i izvršnom direktoru Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis Đorđiju Maloviću, kao dobitniku nagrade u oblasti “briga za zajednicu”, u kategoriji mala preduzeća.

U kategoriji srednja preduzeća, nagrade su pripale kompanijama Kamalmper i Sava osiguranje.

U kategoriji velika preduzeća, nagrade su pripale kompanijama One Crna Gora i Crnogorski elektrodistributivni centar (CEDIS).

U oblasti “Briga za životnu sredinu” nagradu je dobilo malo preduzeće Nest Coworking.

UPCG je dodijelila deset ravnopravnih nagrada uspješnim poslovnim ženama u Crnoj Gori, i to u okviru četiri kategorije - privreda, javni sektor, civilni sektor i mediji.

U kategoriji privreda, ravnopravne dobitnice nagrada „Naj menadžerke u Crnoj Gori" su Tatjana Mandić, izvršna direktorica Mtela-a, Ljilja Pižurica, izvršna direktorica Nelt Grupe za tržišta Crne Gore i Albanije i Marija Markoč, izvršna direktorica Barske uljare.

U kategoriji javni sektor, ravnopravne dobitnice nagrada „Naj menadžerke u Crnoj Gori" su Snežana Mijušković, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Ružica Mišković, načelnica Direkcije za strateško planiranje u javnoj upravi i praćenje implementacije strateških dokumenata u Ministarstvu javne uprave.

U kategoriji civilni sektor, ravnopravne dobitnice nagrada „Naj menadžerke u Crnoj Gori“ su: Anastasija Boljević, generalna sekretarka Instituta sertifikovanih računovođa, Vanja Vukčević, projektna menadžerka NVO Ars-industria i Snežana Ivanović, predsjednica osnivačke Skupštine NVU “Nacionalni osmijeh Crne Gore”.

U kategoriji mediji, ravnopravne dobitnice nagrada „Naj menadžerke u Crnoj Gori“ su Marija Mirjačić, urednica ekonomske redakcije ND Vijesti i Vesna Radojević, izvršna direktorica i osnivačica portala Volim Podgoricu.

Na svečanoj ceremoji dodijeljeno je i nekoliko posebnih priznanja ICT Cortex - za poslovnu politiku koja povezuje društveno-odgovorno poslovanje i informaciono-komunikacione tehnologije, i primjenjuje ih u redovnoj praksi.

Priznanje za doprinos pružen jačanju ekonomskih i društvenih veza između Crne Gore i Italije dobila je Terna Crna Gora. Priznanje je uručeno Dragutinu Mitroviću, savjetniku Terne u Crnoj Gori, po odluci predsjednika Italije nosilac titule Vitez Italijanske Republike (Red Zvijezde Italije.

Za doprinos pružen razvoju MMSP i ženskog preduzetništva u Crnoj Gori priznanje je dobio Investiciono razvojni fond Crne Gore (IRF), a uručeno je Ireni Radović, izvršnoj direktorici IRF-a.

Posebno priznanje za ukupan doprinos razvoju i pozicioniranju Unije poslodavaca Crne Gore uručeno je generalnoj sekretarki UPCG Suzani Radulović.

Bonus video: