Skupština SUPCG: Jednoglasno odbijamo ponudu Ministarstva finansija

"Mišljenje svih prisutnih članova je da uvećani koeficijenti ne predstavljaju uvećanje već samo uslovno usklađivanje, u odnosu na minimalnu zaradu i Program Evropa sad", saopštili su iz SUPCG

9616 pregleda 11 komentar(a)
SUPCG pred zgradom MInistarstva finansija, Foto: Sindikat uprave i pravosuđa
SUPCG pred zgradom MInistarstva finansija, Foto: Sindikat uprave i pravosuđa

Na Skupštini Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore (SUPCG) jednoglasno je usvojena odluka da se odbije ponuda Ministarstva finansija o uvećanju zarada za zaposlene u javnoj upravi, odnosno uvećanja koeficijenata tabele grupe D u iznosu od 20 odsto.

To je saopšteno nakon Skupštine SUPCG-a 16. decembra, na kojoj je zaključeno da je ponuda ministra finansija Aleksandra Damjanovića veoma ponižavajuća, navodi se u saopštenju tog Sindikata.

Ističu da je Skupština SUPCG-a jednoglasno usvojila i tabelu sa predloženim uvećanim koeficijentima, ali je mišljenje svih prisutnih članova da ona ne predstavlja uvećanje već da je samo uslovno usklađivanje, u odnosu na minimalnu zaradu i Program Evropa sad.

"Kroz izlaganja prisutnih članova Skupštine, mogla se primijetiti kolika je količina nezadovoljstva svih zaposlenih javne uprave, kako trenutnom tako i ponuđenom visinom zarade, a sve u odnosu na enorman skok cijena i veoma tešku ekonomsku situaciju zaposlenih u državnoj i lokalnim upravama", istakli su iz SUP -a.

Dodaju da su plate u javnoj upravi daleko najmanje u našoj državi, te da za regionom kada je u pitanju ista djelatnost zaostajemo od 150 do 200 eura.

"Poražavajuća činjenica je da se u susjednim državama u skorijoj prošlosti čak vodio i rat", naglasili su iz SUPCG-a.

Iz SUPCG-a ističu da su na sjednici Skupštine jednoglasno donijete sljedeće odluke, "da se traži uvećanje zarada u skladu sa našim predloženim koeficijentima i da je to minimum ispod koga se neće ići, da se organizuju protesti ispred Vlade i Ministarstva finansija, ukoliko nam se ne izađe u susret, a u konačnom slijedi i organizacija štrajka. U slučaju protesta, organizovaće se kolektivni prevoz autobusima iz svih gradova Crne Gore".

Dodatno, "ukoliko se ne izađe u susret zahtjevima, pozvaćemo sve zaposlene u javnoj upravi da na političkim izbornim ciklusima zajedno sa članovima svojih porodica ispoštuju preporuke Sindikata uprave i pravosuđa CG. Da u slučaju radikalizacije aktivnosti ulogu organizatora i donosioca potrebnih odluka preuzima ekspeditivniji organ, a to je Glavni odbor SUPCG".

"Nakon održane sjednice, svi članovi Skupštine SUPCG-a su Ministarstvu finansija kroz Arhivu predali listu sa usvojenim predlozima koeficijenata, navodi se u saopštenju Sindikata.

Bonus video: