Luka Kotor kupila prvo službeno vozilo

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, vozilo je kupljeno na zahtjev izvršnog direktora za njegove potrebe, iz kompanije zvanično kažu da će ga koristiti svi zaposleni u svrhu službenih putovanja

4437 pregleda 4 komentar(a)
Ponuda od 17.490 eura sa PDV-om (ilustracija), Foto: Dacia.me
Ponuda od 17.490 eura sa PDV-om (ilustracija), Foto: Dacia.me

Iako se još nosi sa posledicama milionskih gubitaka zbog toga što joj je dvije godine usljed koronavirusa, bila najvećim dijelom potpuno obustavljena ili drastično redukovana osnovna djelatnost prijema kruzera, državna kompanija Luka Kotor odlučila je da prvi put u novijoj istoriji kupi novo službeno vozilo za izvršnog direktora.

To su nezvanične informacije “Vijesti”, dok iz kompanije su zvanično kazali da će vozilo koristiti svi zaposleni u svrhu službenih putovanja.

Odluku o kupovini novog vozila je na traženje izvršnog direktora Milka Krvavca (SNP) odobrio odbor direktora kojim predsjedava Ljiljana Popović-Moškov (URA). Procedura je realizovana u kratkom roku, pa je tender za kupovinu sa tehničkim specifikacijama u kojima je bio “nacrtan” automobil marke “dacia logan 1.0 TCe 90 CVT”, raspisan 29. novembra sa rokom podnošenje ponuda od tri dana. Datum podnošenja i otvaranja ponuda bio je 2. decembar kada je i pristigla jedina ponuda - kompanije “Allinace” koja je zastupnik rumunskog proizvođača automobila “Dacia” u Crnoj Gori. Tu ponudu koja podrazumijeva traženi model “dacie logan” vrijedan 17.490 eura sa PDV-om, Luka Kotor je prihvatila 5. decembra, a 14. decembra je potpisan i ugovor o kupovini, nakon čega je vozilo isporučeno firmi u većinskom vlasništvu Opštine Kotor.

Ovo je prvi put u posljednjih 15-ak godina da Luka Kotor kupi službeno vozilo jer za to nije bilo potrebe budući da se većina poslovanja kompanije odnosi na kontakte sa stranim brodarskim kompanijama na nekoliko specijalizovanih sajmova kruzing industrije, a koji se godišnje održavaju po svijetu. Za završavanje službenih obaveza po Crnoj Gori koji podrazumijevaju ne baš česte odlaske iz Kotora do Podgorice gdje je sjedište resornog Ministartva kapitalnih investicija, menadžment Luke je do sada po pravilu, koristio privatne automobile uz refundaciju putnih troškova.

Na pitanje zbog čega su sada odlučili da kupe novi službeni automobil za potrebe izvršnog direktora kompanije imajući u vidu da se kompanija još nije oporavila od ogromnih finansijskih gubitaka zbog posljedica koronakrize, u kruzing industriji iz menadžmenta su odgovorili da je odluka donesena “na osnovu poslovnih pokazatelja koji govore da će Luka Kotor u 2022 godini ostvariti najbolje poslovanje od svog osnivanja i pokriti gubitak uz ostatak dobiti”.

”Članovi Odbora direktora su jednoglasno donijeli Odluku o kupovini jednog (i jedinog) službenog automobila koji će se koristiti isključivo u poslovne svrhe i to od strane svih zaposlenih u svrhu službenih putovanja”, rečeno je iz kompanije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” Krvavac koji živi u Budvi, do sada je na posao u Kotor dolazio svojim automobilom uz pokrivene putne troškove. On je tražio od Odbora direktora da mu nabave novi službeni automobil, žaleći se da je on “jedini direktor a da nema ni službeni automobil, ni sekretaricu”.

Luka Kotor je zbog ogromne krize u poslovanju koju je imala u protekle dvije godine dobila povlastice od Vlade kada je u pitanju otpis jednog dijela, odnosno odlaganja plaćanja drugog dijela fiksne koncesione naknade za 2020. i 2021. godinu, a svim zaposlenima je značajno smanjila plate pa su oni po godinu dana primali zarade smanjene za 20, odnosno za čak 40 odsto. Uz to, firma je da bi preživjela, “pozajmila” i još nije radnicima vratila skoro 418.000 eura iz sindikalnog stambenog fonda. Te dvije poslovne godine Luka Kotor je okončala sa ukupnim gubitkom većim od tri miliona eura.

Aktuelni menadžment ovih dana priprema za 27. decembrar veliki novogodišnji koktel za poslovne partnere firme, predstavnike lokalnih i državnih vlasti i institucija. Iako je na spisku preko 60 zvanica od kojih većina nema formalnu dozvolu za kretanje i zadržavanje u zoni međunarodnog graničnog prelaza, menadžeri su odlučili da koktel bude u zgradi putničkog terminala na Luži, a koji se nalazi unutar međunarodnog graničnog prelaza “Luka Kotor”. Na prijem su pozvani bivši predsjednici odbora direktora Branislav Dragović i Tatjana Stanovčić, ali ne i Branko Ivanović za vrijeme čijeg mandata je preduzeće 2019. godine imalo rekordnu dobit od 1,1 milion eura.

Bonus video: