Ekonomsko državljanstvo od posebnog značaja za privredni i ekonomski razvoj Crne Gore

Turistička privreda je jedan od najvecih generatora prihoda koji se slivaju u državni budžet. Na ime poreza, godišnje se od ovakvih projekata ubiraju milionski iznosi.

20315 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Programi ekonomskog državljanstva odavno nisu nepoznanica i mnoge ga zemlje uspješno primjenjuju već dugi niz godina. Od 2019. godine investitori mogu u ovom programu učestvovati i u Crnoj Gori.

Prema kriterijumima koji su propisani u okviru programa državljanstva putem investicija, crnogorski pasoš može se dobiti nakon uplate u iznosu od 100.000 eura na račun države. Ova sredstva koriste se za manje razvijena područja kako bi se podstakao njihov razvitak. Minimalna visina ulaganja je 450.000 eura u Podgorici i na primorju, dok je za projekte na sjeveru Crne Gore aplikanti opredjeljuju 250.000 eura.

Na perspektivnoj turističkoj destinaciji kakva je Crna Gora, nije neobično da se investitori najčešće odlučuju upravo za projekte iz oblasti turizma. Ukoliko se odluče za primorje, njihov projekat mora imati pet zvjezdica, 60 smještajnih jedinica i 80 zaposlenih, a minimalna vrijednost investicije je 15 miliona eura. Na sjeveru je minimalno ulaganje 5 miliona eura i to u projekte koji će imati minimum 4 zvjezdice, 35 smještajnih jedinica i 25 novozaposlenih radnika.

Dolazak stranih investitora nesumnjivo znači i dolazak novih ideja. Osim finansijskog, oni donose i intelektualni kapital koji, u saradnji sa lokalnim stručnjacima, razvijaju kroz projekte koji su višestruko korisni za našu zemlju. Naročito je važna činjenica da se putem ovakvih projekata razvijaju i pravno-administrativni okviri u državi i lokalnim zajednicama, koji pomažu da se ovi procesi olakšaju i da se u najkraćem roku, poštujući zakone i procedure, određeni projekat dovede do kraja. S tim u vezi, postoji i veoma bitna dimenzija u ovoj razmjeni ideja, a to je da strani investitori, dobijanjem pasoša, uz koji mogu bezvizno ući u više od 120 zemalja svijeta, u svoje matične države ali i kroz ostala putovanja, nose glas o Crnoj Gori i postaju ambasadori i promoteri naše zemlje, naročito u najbogatijem sloju društva, koji onda i sami postaju potencijalni ulagači.

Izgradnjom novih hotela, obogaćuje se turistička ponuda Crne Gore. Da bi destinacija ostala aktuelna i izborila se za goste u konkurenciji mnogo razvijenijih država iz našeg okruženja potrebno je neprestano osmišljavati nove sadržaje, donositi inovacije i nalaziti načine da se ponuda prenese do zainteresovanih klijenata. Privatni sektor se kroz investicione procese razvija i širi, a putem programa ulaganja kroz investiciju raste broj onih koji vuku naprijed kompletno društvo.

Investicije u turizam su u najvećem broju slučajeva hoteli sa 5* a nije rijetkost da se investitori tom prilikom odlučuju da to budu hoteli nekog svjetski poznatog brenda. Zbog ovakvih projekata, Crna Gora se odvojila od regiona po broju visokokvalitetnih hotela, koji posluju pod imenima najpoznatijih lanaca. Tolikim brojem uspješnih brendova ne mogu se pohvaliti ni mnogo razvijenije destinacije. Hilton, Marriot, One and Only, Aman, The Chedi, Radisson i brojni drugi, našli su svoje mjesto u turističkoj ponudi Crne Gore.

Turistička privreda je jedan od najvecih generatora prihoda koji se slivaju u državni budžet. Na ime poreza, godišnje se od ovakvih projekata ubiraju milionski iznosi. I to je jedan od razloga zbog kojih su ekonomska džavljanstva važna za našu zemlju, jer se povećavanjem broja poreskih obveznika, sistem razvija i dobijaju se dodatna sredstva koja se usmjeravaju u one sektore kojima su potrebni.

Zapošljavanje lokalne radne snage i afirmisanje domaćih kadrova time što im se pruža prilika da rade u nekom od respektabilnih lanaca hotela, sigurno je jedan od glavnih argumenata za prihvatanje projekata koji se realizuju kroz program ekonomskog državljanstva. Mladima se na taj način otvara mogućnost da svoje karijere nastave i van granica zemlje, kao dio većih, međunarodnih timova. Sa druge strane, ljudi koji rade u velikim hotelskim korporacijama, svoje zaposlene šalju na sve destinacije na kojima su njihovi hoteli pa tako i u Crnu Goru, što i ovdje stvara multinacionalne poslovne sredine u kojima se na moderan i profesionalan način razvijaju naši budući hotelijeri.

Sticanje državljanstva putem investicije predstavlja jedan od modela privrednog i ekonomskog razvoja zemlje. Uz sve blagodeti koje za državu predstavljaju ovakvi projekti, pored intelektualnog i kreativnog razvoja, sigurno je finansijska korist najjasniji benefit i ne može se poreći da su efekti ovakvog aranžmana vidljivi na prvi pogled i lako se mogu izmjeriti. Dugoročno, ovo je program koji zemlji obezbjeđuje stabilan izvor prihoda, razvoj lokalne zajednice i kvalitetniji stil života.

ALK Montenegro