Abazović: Glasaćemo u petak o Opštem kolektivnom ugovoru ako niko ne povuče potpis

Ako ne bude usvojen predlog kolektivnog ugovora Vlada će izmijeniti Zakon o radu i poslati Skupštini kako bi se važeći OKU produžio na još godinu dana

24127 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vlada bi na sjutrašnjoj elektronskoj sjednici mogla da stavi saglasnost na novi Opšti kolektivni ugovor (OKU), ako je u toku današnjeg radnog vremena niko od socijalnih partnera formalno ne obavijesti da nije saglasan sa novim tekstom.

Ovo je na današnjoj sjednici Vlade saopštio premijer Dritan Abazović.

Abazović je na sjednici Vlade kazao da su pokušali da budu inkluzivni i da saslušaju sve strane i argumente.

On je kazao da je prije mjesec postignut dogovor socijalnih parnera da im je OKU prihvatljiv.

"Nakon toga se pojavilo da baš nije svima prihvatljiv... Kroz komunikaciju ministara, sindikata pokušali smo da nađemo rješenje. Moglo bi, imam najave, da dođe do povlačenja jednog od tri potpisa sad dok traje sjednica. Ako niko ne povuče potpis do sjutra glasaćemo elektronski s obzirom da kolektivni ugovor završava 1. januara. Apelujem, nije korektno i fer da se teret prabaci na Vladu. Ako potpisi ostanu kao do sada Vlada će do sjutra glasati o OKU. Ako je bilo koja strana odlučila da odustane, nek nas pismeno obavijesti, i mi nećemo arbitrirati nego ćemo nastaviti sa aktuelnim kolektivnim ugovorom", poručio je Abazović.

OKU potpisuju socijalni partneri: Unija poslodavaca (UPCG), Unija slobodnih sindikata (USS), Savez sindikata (SSCG) i Vlada.

Sindikati i poslodavačka organizacija su dogovor oko novog OKU postigli još prije mjesec dana.

Tada je najavljeno da novi OKU predviđa da se svim zaposlenima koji rade nedjeljom dnevnice budu uvećane za 80 odsto, kao i 10 odsto uvećanje zarada za dvokratni rad, te da se 10 odsto plaća svaki sat za pripravnost radnika...

Onda se pojavio problem jer su menadžmenti pet medija obratili urgencijom UPCG kojom su tražili izuzimanje medija iz obaveza uvećanja dnevnice za rad nedjeljom, te u tom smislu izmjene člana 15 Predloga novog Opšteg kolektivnog ugovora.

Uz to, Privredna komora i Crnogorsko udruženje poslodavaca su iz više navrata apelovali na Vladu da odloži potpisivanje novog OKU osporavajući pravo reprezentativnosti UPCG u pregovorima.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović kazao je da imaju sva neophodna mišljenja, ali da nije problem nikakav ako neko želi da povuče potpis.

"Alli treba da zvanično - pismeno obavijesti vladu o tome. Nećemo arbitrirati ni na jednu stranu. Značaj ugovora je veliki. Ako se već ne potpisuje partneri moraju uputiti inicijativu Skupštini da se produži važeći. Jer bi u suprotnom to izazvalo probleme zaposlenima", dodao je.

On je ranije kazao da je postignut i dogovor da se primjena uvećane dnevnice prema zaposlenim u medijima odloži na pola godine.

Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Savez sindikata (SSCG) dostavili su predsjednici Skupštine, Danijeli Đurović, svim poslaničkim klubovima i nezavisnim poslanicima, inicijativu za hitno donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, kojima bi se produžilo važenje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU).

Predstavnici te dvije radničke asocijacije su u dopisu Đurović naveli da su zatečeni saznanjem da Vlada na sjednici prošlog četvrtak nije razmatrala tekst novog OKU-a.

Bonus video: