Budžet Prijestonice Cetinje skoro devet miliona eura

Donijeta je Odluka i o osnivanju Javne ustanove Centar za kulturu, kojom je predviđeno osnivanje te ustanove u 2023. godini

6894 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Prijestonica Cetinje
Foto: Prijestonica Cetinje

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je Odluku o budžetu Prijestonice Cetinje za 2023. godinu, koji iznosi 8.920.000 eura.

Budžetom su, kako se navodi u saopštenju Prijestonice Cetinje, planirana uvećanja naknade za novorođenu djecu sa dosadašnjih 350 eura, na 500 eura, kao i uvećanje naknade za majke novorođene djece koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje sa dosadašnjih 350 eura, takođe, na 500 eura.

Dodaju da će značajno uvećanje u izdvajanju budžetskih sredstava u narednoj godini imati i sportisti i sportski klubovi, jer je Odlukom o budžetu za 2023. godinu predviđeno povećanje izdvajanja sa 450.000 eura, na 565.000 eura, što, kako kažu, predstavlja najveće izdvajanje iz budžeta kada su u pitanju sportske organizacije i sportisti.

Navode da su prvi put budžetom Prijestonice Cetinje planirane subvencije poljoprivredi, novom i postojećem biznisu i ženskom preduzetništvu, u ukupnom iznosu od 100.000 eura.

Poručuju da su pored tih subvencija, predviđeni podsticaji u obrazovanju u iznosu od 20.000 eura.

"Skupština Prijestonice Cetinje donijela je Odluku o osnivanju Javne ustanove Centar za kulturu, kojom je predviđeno osnivanje ove kulturne ustanove u narednoj godini", navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici donesena je, kako kažu, i Odluka o sufinansiranju adaptacije spoljnih djelova zgrada – fasade, krovova i oluka na teritoriji prijestonice Cetinje.

Pored tih odluka, na današnjoj sjednici Skupština Prijestonice Cetinje donijela je, kako je saopšteno, niz drugih odluka od kojih se izdvajaju odluke o rebalansu budžeta za 2022. godinu, o postavljanju spomen-obilježja, kao i mnoge druge.

Bonus video: