Kuća poljoprivrede od 880.000 eura u Pljevljima

Predviđeno da se projekat u naselju Potrlica realizuje uz podršku sredstava iz MIDAS 2 projekta

11629 pregleda 0 komentar(a)
Lokacija na kojoj će se graditi kuća poljoprivrede, Foto: Goran Malidžan
Lokacija na kojoj će se graditi kuća poljoprivrede, Foto: Goran Malidžan

Kuća poljoprivrede u Pljevljima gradiće se u naselju Potrlica, nedaleko od zaobilaznice puta prema Prijepolju i koštaće oko 880.000 eura.

To se navodi u informaciju koju je razmatrala Vlada na posljednjoj sjednici, kada je i dala saglasnost za izgradnju kuće poljoprivrede u Pljevljima, kao treće regionalne kancelarije. Taj projekat biće u potpunosti realizovan uz podršku sredstava iz MIDAS 2 projekta.

Direktor Direktorata za plaćanje u MInistarstvu poljoprivrede Vladislav Bojović “Vijestima” je kazao da će kuća poljoprivrede biti izgrađena na državnom zemljištu u blizini prodavnice “Laco elektro”.

Bojović je kazao da će tender za izradu projekta biti raspisan naredne godine, kada se očekuje i početak gradnje.

Taj poslovni prostor bi se iskoristio za smještaj državnih institucija i službi koje imaju svoje ispostave u Pljevljima, a koje nemaju trajno riješeno pitanje poslovnih prostora, kao i lokalne poljoprivredne službe. U te institucije spadaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - regionalna kancelarija Direktorata za plaćanje, savjetodavne službe, koje su trenutno u iznajmljenim prostorijama, inspektori za poljoprivredu, šumarstvo, inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, veterinarski i fitosanitarni inspektori i Sekretarijat za poljoprivredu, turizam i preduzetništvo opštine Pljevlja.

”Izgradnjom prostora trajno bi se riješio problem smještaja državnih i lokalnih poljoprivrednih službi i eliminisali troškovi zakupa. Sve lokalne i regionalne poljoprivredne službe bile bi na jednom mjestu, što bi bilo od velikog značaja za poljoprivrednike i omogućilo im da lakše i brže ostvare svoje zahtjeve i dođu do potrebnih informacija. Potreba za prostorom definisana je na oko 650 metara kvadratnih bruto površine, dok se budžet koji obuhvata izradu idejnog i glavnog projekta i nadzorne radove na građevinskim radovima, reviziju glavnog projekta, izvođenje građevinskih radova, uređenje terena koje podrazumijeva formiranje parkinga, saobraćajnih priključaka i pristupnih puteva i opremanje regionalne kancelarije Direktorata za plaćanje namještajem i IT opremom, procijenjuje na 888.100 eura”, navodi se u Informaciji MInistarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je pribavilo mišljenje Ministarstva finansija i potrebnu plansku dokumentaciju, odnosno urbanističko-tehničke uslove za izgradnju objekta u zahvatu DUP “Potrlica”.

”Na osnovu inicijative Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 7. 10. 2021. godine i u komunikaciji sa rukovodstvom opštine Pljevlja dobijena je informacija o mogućoj lokaciji za izgradnju kuće poljoprivrede/regionalne kancelarije… Prema DUP-u Potrlica, na parceli je predviđena izgradnja objekata sa oko 1.700 metara kvadratnih (u osnovi 650-700 metara kvadratnih), što je dovoljno za naš projekat i eventualne dodatne sadržaje. Za izgradnju regionalne kancelarije/kuće poljoprivrede koristio bi se dio parcele evidentiran u DUP-u ‘Potrlica’ kao urbanistička parcela 411”, navodi se u informaciji koju je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede.

Rukovodstvo opštine Pljevlja, kako se dodaje, iskazalo je spremnost da u okviru svojih nadležnosti “pruži pomoć u ovom projektu i investitora oslobodi plaćanja naknade za komunalno opremanje”.

”Opština je dopisom od 27. 7. 2022. godine obavijestila Ministarstvo da će obezbijediti potrebne dozvole koje se izdaju na opštinskom nivou i objekat osloboditi plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, svih lokalnih taksi i poreza na nepokretnost”, navodi se u informaciji.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u skladu sa Akcionim planom za usklađivanje sa pravnom tekovinom Eropske unije, planira da otvori šest regionalnih kancelarija u Bijelom Polju, Beranama, Podgorici, Nikšiću, Pljevljima i Baru.

”Crna Gora, odnosno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja kao potpisnik i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao korisnik, potpisali su 8. marta 2018. godine sa Svjetskom bankom Sporazum o zajmu za implementaciju drugog Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2). Cilj projekta je poboljšanje konkurentnosti sektora poljoprivrede i ribarstva u Crnoj Gori kroz unaprijeđenu državnu podršku u Crnoj Gori u skladu sa zahtjevima za pristupanje EU… Kao rezultat aktivnosti, u periodu novembar 2018 - mart 2020, u Bijelom Polju, nakon rekonstrukcije i opremanja dijela objekta, uspostavljena je prva regionalna kancelarija. U sklopu istog objekta smještene su savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji, službe za selekciju stoke, uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kao i inspekcijske službe”, navodi se u Informaciji.

U toku je izrada idejnog i glavnog projekta kuće poljoprivrede/regionalne kancelarije u Beranama u kojoj će biti smještene državne institucije i službe koje imaju svoje ispostave u Beranama a koje nemaju trajno riješeno pitanje poslovnih prostora kao i zaposleni Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu opštine Berane. Ovaj projekat se realizuje kroz MIDAS 2 projekat.

Bonus video: