Formiranje robnih rezervi opravdano, osnivaju agenciju

Potrebno uraditi analize o tome kako će funkcionisati sistem rezervi i rad buduće agencije

11269 pregleda 4 komentar(a)
Robne rezerve ukinute 2000. godine: Sa jučerašnje sjednice, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Robne rezerve ukinute 2000. godine: Sa jučerašnje sjednice, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Uvođenje sistema robnih rezervi u Crnoj Gori je opravdano, a realizacija ovog projekta predložena je kroz osnivanje agencije za strateške rezerve.

Ovo su, između ostalog, zaključci finalne verzije Studije opravdanosti formiranja robnih rezervi, koju su radili predstavnici (profesori) Ekonomskog fakulteta na osnovu potpisanog ugovora sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma iz jula prošle godine.

U informaciji koju je na jučerašnjoj sjednici usvojila Vlada, navodi se da su se zaključci prezentacije studije koju je projektni tim dostavio resornim ministarstvima odnosili i na sve prihvaćene ograničavajuće faktore u postupku izrade studije. To su nemogućnost pribavljanja dovoljno preciznih istorijskih podataka, nedovoljno precizni podaci koji se odnose na prostorne kapacitete, izostanak adekvatnih informacija o troškovima čuvanja robnih rezervi u privatnom vlasništvu od strane velikih maloprodajnih lanaca, visoka varijabilnost u kretanju cijena osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, visok stepen tajnosti podataka u analiziranim državama, nemogućnost procjene troškova adaptacije infrastrukturnih objekata koji se nalaze u državnom vlasništvu.

Stoga je Vlada odlučila da se u drugoj fazi izrade dodatne analize i elaborat (studija) koje treba da kreatorima politike otklone nedomice u pogledu stvaranja operativnih pretpostavki za realizaciju, odnosno osnivanje pomenute agencije i funkcionisanja sistema robnih rezervi u Crnoj Gori.

Predloženo je da se prva studija bavi detaljnim analizama skladišnih kapaciteta za smještaj ljekova i medicinskog materijala, čuvanje roba prema njihovim specifičnostima i načinima čuvanja i rokovima, za smještaj nafte i naftnih derivata. Uz to, analize treba da daju odgovor koji se tiče definisanje liste roba koje potencijalno mogu činiti strukturu robnih rezervi, prostornih kapaciteta sa kojima raspolaže privatni sektor, vrsti robe koja se može čuvati u tim skladištima, koliko bi iznosila cijena zakupa zavisno od vrste robe koja se skladišti...

Druga studija prema planu treba da razradi modele operacionalizacije strateških rezervi sa aspekta osnivanja, kadrovskih kapaciteta i zakonske regulative buduće agencije za strateške rezerve. Ta studija treba da sadrži analizu organizacione strukture, menadžmenta, te kadrovsku strukturu navedene Agencije, podjelu direkcija i formiranje Savjetodavnog odbora, usaglašavanje poslovanja sa zakonskom regulativom...

Premijer Dritan Abazović je na sjednici kazao da Crna Gora treba da vrati robne rezerve, koje su ukinute početkom 2000. godine.

”Vraćamo robne rezerve koje su nevjerovatnom odukom ukinute negdje početkom 2000. godine... Vidjeli smo situaciju kada je bila korona i kada je bila velika trka oko toga da li će biti dovoljno namirnica, tako da za svaku situaciju ozbiljna država treba da bude spremna”, naveo je Abazović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, podsjetio je da su ranije potpisani sporazumi sa trgovačkim lancima koji su, u jednom periodu, davali sigurnost robnih rezervi i napomenuo da se ipak mora napraviti neki ozbiljniji sistem.

Ivana Mihajlović nova predsjednica Upravnog odbora Fonda rada

Vlada je na jučerašnjoj sjednici konstatovala razrješenje predsjednika i člana Upravnog odbora Fonda rada Alekse Marojevića, a za članicu odbora imenovana je njegova koleginica iz Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović.

Na sjednici je konstatovano i razrješenje državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Budimira Mugoše.

On je ranije, kao i svi drugi državni sekratari iz redova SDP-a, podnio neopozivu ostavku na tu funkciju.

Za direktora Uprave za kapitalne projekte imenovan je Esmin Bećović.

Bonus video: