Pejović da vrati 6,5 miliona eura

U presudi Okružnog suda u Izraelu navodi se da je vlasnik Uniproma taj novac preko fiktivnih transakcija dobio od svog poslovnog partnera Grinfilda, koji je osumnjičen za višemilionsku prevaru u Izraelu. Iz Uniproma saopštili da nisu dobili presudu i da nemaju komentar

43112 pregleda 23 komentar(a)
Poslovni odnos sa Grinfildom počeo u 2019. godini: Veselin Pejović, Foto: SAVO PRELEVIC
Poslovni odnos sa Grinfildom počeo u 2019. godini: Veselin Pejović, Foto: SAVO PRELEVIC

Okružni sud u Izraelu donio je presudu kojom nalaže direktoru “Uniproma” Veselinu Pejoviću da isplati zbirno 6,57 miliona eura Lioru Daganu, koji je likvidacioni upravnik imovine uhapšenog Majkla Dejvida Grinfilda.

Prethodno, izraelski sud oglasio je naredbu za proglašenje insolventnosti protiv dužnika Grinfilda i imenovao Dagana da zamrzne, raspolaže i povrati svu imovinu Grinfilda, njegovih kompanija koje su plod kriminalnog poduhvata, kako bi se novac vratio prevarenim investitorima i povjeriocima.

Dagan je u tužbi zahtijevao od suda u Tel Avivu da izda nalog kako bi mu se platilo pet miliona, uvećano za troškove i kamatu, a koji su prenijeti Pejoviću od Grinfilda ili posredstvom njegovih korporacija EGFE, iz novca stečenim prevarom, za transakciju sticanja 50 odsto udjela kompanije “Uniprom metali” (crveni boksiti).

U presudom, u koju se “Vijesti” imale uvid, piše da Pejović treba Daganu da isplati pet miliona i 541 hiljadu eura kamate, kao i 1,03 miliona eura sudskih troškova.

Na pitanje da li su dobili presudu i kako će se prema njoj odrediti, iz Uniproma su “Vijestima” kazali da nijesu ništa dobili i da nemaju komentar.

U tužbi je navedeno da je Grinfild u decembru 2020. godine kupio od Pejovića za 3,9 miliona eura 50 odsto udjela kompanije “Uniprom metali” (crveni boksiti), kao i da je iznos transkacije bio veći, a strane u ugovoru su navele niži fiktivni iznos, da bi Pejović izbjegao plaćanje velikog poreza na transakciju.

Dodaje se da je nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora Grinfild prenosio taj ugovor raznim investitorima, uz znanje Pejovića, kako bi im se lažno prikazalo da je on stvarno kupio 50 odsto “Uniprom metali”, te kako bi ih privukao da ulažu u poduhvat.

Međutim, naglašava se, da informacije koje su Daganu dali Grinfild i sam Pejović pokazuju da je taj kupoprodajni ugovor zapravo bio fiktivni. U tužbi piše da je stvarni ugovor bio da će Grinfild platiti Pejoviću ukupno 25 miliona eura za 50 odsto udjela “Uniprom metala”, u razdoblju od pet godina, “pri čemu je Grinfild zapravo platio (iz novca stečenim prevarom) prvih pet miliona eura, a dodatni iznosi (pet miliona u svakoj od godina) je trebalo da budu plaćeni iz udjela dužnika (50 odsto) u dobiti Uniprom metala”.

Dodaje se da je nesumnjivo da je Pejović dobio pet miliona eura na račun posla sa crvenim boksitom, koji je proizašao iz Poncijeve šeme - kojom je Grinfild prevario svoje investitore, te da je prikupljanje novca od investitora za projekat obavljeno dostavljanjem lažnih prevarnih navoda, uz Pejovićevo znanje i pomoć.

Napominje se i da je tokom jula 2021. godine na sastanku, a u svjetlu Pejovićevog odbijanja da postupi po kupoprodajnom ugovoru, Dagan zatražio od njega da vrati pet miliona, na šta je on izjavio da ne namjerava, te da će taj iznos ostati u njegovim rukama kao “kazna”.

Pejović je ranije za “Vijesti” potvrdio da je sarađivao sa Grinfildom, ali je odbacio navode da je učestvovao u bilo kakvim ilegalnim aktivnostima, da ne vrši opstrukciju pravde i da je za pokrenutu istragu saznao upravo od Dagana 2021. godine. Naveo je i da nikakve fiktivne ugovore nisu pravili, niti da je za tim bilo potrebe.

Iz “Uniproma” su nedavno kazali da je poslovni odnos sa Grinfildom počeo u 2019. godini, te da je korporacija EGFE Hungary registrovana u Evropskoj uniji, a posluje preko OTP banke iz Mađarske.

”Sa imenovanom firmom EGFE smo stupili u poslovne odnose 2019. godine a nakon izvršene provjere boniteta pomenute kompanije uvjerli smo se da je kompanija solventna i da u momentu provjere ne duguje nikakve obaveze prema državi Mađarskoj”, saopštili su iz Uniproma.

Grinfild se sumnjiči za brojna krivična djela u vezi sa finansijskom prevarom međunarodnih razmjera, poznatom kao Poncijeva šema, gdje je prevareno preko hiljadu ljudi za iznos od preko 200 miliona eura, a u julu je uhapšen u Bosni i Hercegovinu.

U tužbi je opisano da je ova šema funkcionisala na način da su Grinfild i korporacije EGFE, u kojoj je on bio direktor, prikupljali novac od klijenata i pretvarali se da taj novac ulažu u ime klijenata u Fond Blue River, što zapravo nisu radili.

Umjesto toga, EGFE je slao svojim klijentima izvještaje računa, mjesečne ili tromjesečne koji su prikazivali fiktivne poslovne transakcije, fiktivne investicije u pomenutom fondu koje nikada nisu obavljane, sa fiktivnim prinosima koji nikada nisu ostvarivani.

Kada su klijenti zahtijevali da im se isplati novac, sa fiktivnim prinosima navedenim u njihovim izvještajima računa, EGFE je odgovarala na ove zahtjeve tako što je krala i isplaćivala novac koji su investirali drugi klijenti.

Presuda izvršiva i u Crnoj Gori

Privredni sud u Crnoj Gori odlučio je u oktobru da prizna glavni postupak koji se vodi pred Okružnim sudom nad Grinfildom.

To rješenje je donio sudija Ivan Kovačević po zahtjevu Dagana, kojeg zastupa advokat Milovan Milošević.

U rješenju se navodi da su ispunjeni svi uslovi koje propisuje Zakon o stečaju za priznanje stranog postupka i imenovanje Dagana za stranog predstavnika.

Kako je “Vijestima” ranije objasnio pravni stručnjak, ako bi se strani stečajni postupak prihvatio u Crnoj Gori to bi značilo da su sve odluke suda u Izraelu, kroz postupak insolventnosti, direktno primjenjive i izvršive u Crnoj Gori.

U pomenutom rješenju Privrednog suda se navodi da Grinfild ima značajnu imovinu u Crnoj Gori, da je vlasnik stana vrijednog 1,2 miliona eura u Porto Montenegru, da na računima crnogorskih banaka ima preko 450 hiljada eura, te da je osnivač četiri kompanije.

Bonus video: