CUP pita Abazovića čime ga je zadužio Mitrović i traži objašnjenje povodom potpisivanja OKU

"Nećemo spekulisati šta je u tome bio vaš interes, ali ćemo konstatovati da to nije bio interes crnogorske privrede i socijalno-inkluzivnog društva kojem težimo na putu ka EU", navodi se u saopštenju CUP-a

8165 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Crnogorsko udruženje poslodavaca
Ilustracija, Foto: Crnogorsko udruženje poslodavaca

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) zatražilo je objašnjenje od premijera Dritana Abazovića povodom potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), jer smatraju da dokument nije trebalo dad bude potpisan radi "manjkavosti".

To se navodi u saopštenju CUP-a, uz napomenu da su se Abazoviću već ranije obraćali i naveli razloge zbog kojih OKU ne bi trebalo da bude potpisan.

Kako kažu, "ti razlozi nijesu bili marginalnog već krucijalnog značaja i zadirali su u samu suštinu legitimiteta potpisanog OKU i ostvarenja njegove društvene uloge, pa se moglo očekivati da javnosti i crnogorskim privrednicima koji čine dvije trećine BDP-a Crne Gore objasnite - zašto ste uprkos navedenim manjkavostima potpisali takav dokument".

Dodaju da je njihov zahtjev ignorisan te da su "razlozi tome, naravno, Abazoviću poznati, a mi o njima možemo samo da pretpostavljamo".

Naglašavaju da je u medijima objavljeno, što kako kažu Abazović nije demantovao, "da ste sadašnjeg predsjednika Unije poslodavaca CG Predraga Mitrovića, imenovali za otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Beogradu, što je naravno vaše pravo".

"Imamo razloga da sumnjamo kako ste naše argumentovane primjedbe i otvorena pisma upućena Vama i resornom ministru rada i socijalnog staranja Adroviću, tretirali kao nevažne jer je Vama važnije bilo nešto drugo", navodi se u saopštenju CUP-a.

Iz CUP -a kažu, "nećemo špekulisati šta je u tome bio vaš interes, ali ćemo konstatovati da to nije bio interes crnogorske privrede i socijalno-inkluzivnog društva kojem težimo na putu ka EU".

Tvrde da je sprovedeni način potpisivanja OKU izazvao ogromno nezadovoljstvo kod crnogorskih privrednika, "obzirom da ga je u njeno ime potpisao predstavnik UPCG Mitrović čiji je legitimitet upitan, a čije je utemeljenje u privredi i članstvu manje od 5 odsto".

Zato kažu da ne mogu da ne pitaju Abazovića, "čime vas je zadužio Mitrović, predsjednik UPCG ?"

"Da li možda time što je pristao da se poslodavcima nametne uvećana dnevnica za rad nedeljom 80 odsto, dok je recimo ista ta dnevnica u privredno razvijenijoj Hrvatskoj 30 odsto?", pitaju iz CUP -a.

Pitaju i "da li možda time što je pristao da iz te odluke ne izuzme medije, već o tome tek treba da se pregovara, umjesto da se mediji tretiraju kao djelatnost koja ne podliježe uvećanju dnevnice?".

"Da li možda time jer je potpredsjednik Vaše partije Đurović, ujedno i potpredsjednik UPCG, koji kao aktuelni ministar suprotno zakonu i interesu privrede afirmiše pristup da je jednom prikazana reprezentativnost – vječna reprezentativnost?", dodaju iz CUP -a.

Pitaju i je li možda time što je kako kažu "Mitrović javno pozvao crnogorske privrednike da se uključe u "Otvoreni Balkan", iako za to nije imao ovlašćenja privrede, jer je to "par ekselans" političko, a ne privredno pitanje?".

Tvrde da šta god da je u pitanju ta činjenica baca ozbiljnu sjenku na same motive potpisivanja OKU i legitimnost samog dokumenta, "jer poslodavačka organizacija kao predstavnik privrede u Socijalnom savjetu - po suštini i definiciji mora biti apsolutno rezistentna na politički uticaj".

"U protivnom, kompromitovan je čitav proces socijalnog dijaloga, a time i doveden u pitanje sam OKU, jer složićemo se da imenovanje predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore za otpravnika poslova Ambasade u Beogradu ne može biti argument u prilog legitimnosti OKU. Naprotiv", naglasili su iz CUP -a.

Iz CUP -a su uputili apel Abazoviću da založi svoj autoritet i otkloni sve dalje "opstrukcije unutar Ministarstva rada i socijalnog staranja, koje ne želi da donese novi Pravilnik o reprezentativnosti poslodavaca, već koristi nevažeći Pravilnik iz 2004 godine".

Iz CUP -a su se osvrnuli i na dio onoga na šta su kako kažu Abazoviću, "ukazivali i tada".

"Sporili smo pravo Uniji poslodavaca CG (UPCG) da potpiše OKU jer je njen legitimitet kao socijalnog partnera doveden u pitanje s obzirom na to da su je dobrovoljno napustile kompanije koje su u najvećem broju sada naši članovi, a koje su po prometu iz 2021. godine stvarale 50 odsto BDP, dok sada po prometu iz 2022. godine stvaraju promet od 60 odsto BDP i zapošljavaju gotovo 25.000 radnika", navodi se u saopštenju.

Tvrde i da UPCG nije prijavio resornom ministarstvu promjenu u svom članstvu i ako je na to bila obavezna po Zakonu, "kako bi se mogli sagledati efekti te promjene na njenu reprezentativnost, čime bi se zakonski konstatovao njen nelegitimitet".

Dodaju da pored svega toga "UPCG 18. godina nije dokazala reprezentativnost u skladu s važećim propisima što je u emisiji "Okvir" emitovanoj na TVCG 30.12. 2022. godine javno potvrdio i njen potpredsjednik Šćekić".

Ističu i da je "proces dogovaranja bio apsolutno netransparentan i vođen iza leđa cjelokupne privrede na šta su vam pored CUP-a ukazala i mnoga druga privredna udruženja".

Tvrde da je izostala i javna i stručna rasprava a da se radilo se o usvajanju dokumenta "koga drugačije zovu "Radnički Ustav" i koji predstavlja najvažniji akt kojim se regulišu socio-ekonomska pitanja zapošljavanja i zaštite prava radnika".

"Međunaradna praksa inkluzivnog socijalnog dijaloga, obavezujući zakonodavni okvir i pozitivni primjeri bližeg regiona, upućivali su vas na dodatnu obavezu, da saglasno svojoj funkciji koju obavljate, afirmišete razvoj legitimnog socijalnog dijaloga, a ne suprotno", zaključili su iz CUP -a.

Bonus video: