Rasprava o konceptu Prostornog plana Crne Gore završena

Do petka pristiglo osam primjedbi i to od pojedinaca, slijedi njihova analiza, pa onda kreiranje nacrta

3323 pregleda 2 komentar(a)
Krajnji rok za usvajanje plana 1. oktobar (ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Krajnji rok za usvajanje plana 1. oktobar (ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Učešće javnosti u izradi koncepta Prostornog plana Crne Gore (PPCG) završeno je juče, nakon čega će se pristupiti analizi pristiglih primjedbi i sugestija, da bi se zatim krenulo u kreiranje nacrta ovog važnog strateškog dokumenta.

Iz resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i turizma, kojim rukovodi Ana Novaković Đurović, “Vijestima” do zaključenja broja nijesu odgovarali na pitanje koliko je pristiglo komentara na koncept.

Ministarka je u petak na konsultativnom saslušanju pred Odborom za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje kazala da su do tada imali osam primjedbi i sugestija na koncept plana, a da se oni odnose na individualne zahtjeve.

Poslanik Demokratskog fronta i inicijator saslušanja Dejan Đurović je na sjednici kazao da taj podatak pokazuje da su institucije nezainteresovane za ovaj dokumenat, zbog čega je i zatražio produženje roka za učešće javnosti u konceptu PPCG.

PPCG se donosi za period od 20 godina, a sadašnji je važio do 2020. godine. Rok za usvajanje novog je nekoliko puta pomjeran, a posljednjom izmjenom datum za usvajanje je definisan do 1. oktobra ove godine. Nakon što se napravi nacrt PPCG, on će biti stavljen na javnu raspravu, nakon čega treba da ga utvrdi Vlada, a potom usvoji Skupština.

Novaković Đurović je na saslušanju kazala da dinamika izrade plana teče dobro i da se nada da će definisani rok biti ispoštovan.

Kako je objasnila, konceptom PPCG predviđena su tri scenarija razvoja, dok se u fazi nacrta bira jedan od njih. Ona je predložila da to bude scenario održivog razvoja koji predviđa, kako je kazala, uravnotežen regionalni, ekonomski i socijalni razvoj uz očuvanje životne sredine

Odbor je nakon saslušanja dostavio izvještaj Skupštini u kojem pozivaju resorno ministarstvo da umjesto važećeg Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata urade četiri nova i to o planiranju prostora, izgradnji objekata, legalizaciji objekata i inženjerskoj komori. Novaković Đurović je poručila da su ti zakoni u finalnoj fazi i da će se uskoro naći na javnoj raspravi.

Iz odbora su apelovali i da se formira državna Agencija za pripremu prostorno-planske dokumentacije, koja će koordinirati agende na lokalnom nivou i predložili decentralizaciju nadležnosti.

Uz to je ocijenjeno i da je neophodno ponovo uvesti obavezu pribavljanja građevinske dozvole, obavezu tehničkog prijema objekata, pribavljanja upotrebne dozvole i naplatu komunalne naknade za hotele za četiri i pet zvjezdica, kao i kondo hotele, čime bi se obezbijedilo rentabilnije poslovanje Regionalnog vodovoda.

Bonus video: