Braći Ban oprostili pola miliona eura

Povlastice dobila još dva brodska prevoznika i sedam firmi i preduzetnika za ribolov. Svi oni ukupno dobili 155 hiljada
477 pregleda 20 komentar(a)
trajekt, Kamenari Lepetani, Foto: Siniša Luković
trajekt, Kamenari Lepetani, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.09.2017. 19:00h

Zahvaljujući povoljnosti koje im omogućava Zakon o akcizama, privatna kompanija Pomorski saobraćaj iz Kamenara, koja ima monopol na jedinoj trajektnoj liniji u državi Kamenari-Lepetane, ove će godine uštedjeti skoro pola miliona eura.

Kompaniji koja je u vlasništvu jednih od kumova i bliskih prijatelja bivšeg premijera Mila Đukanovića, biznismena Dejana i Dušana Bana, Uprava carina odobrila je da u 2017. za pogon svojih šest trajekata, kupe ukupno 1.100.000 litara dizel goriva oslobođenog od akcize. Budući da akciza na mineralna ulja iznosi 440 eura za 1.000 litara, ispada da kompanija braće Ban u državni budžet neće morati da uplati ukupno 484 hiljade eura.

„Uprava carina (UC), na osnovu Zakona o akcizama i podzakonskih akata, u strogo propisanoj proceduri odobrava izdavanje dozvole oslobođenim korisnicima akciznih proizvoda. Naime, u UC je formirana Komisija koja provjerava ispunjenost uslova za dobijanje dozvole koji su jasno precizirani članom 26 Zakona o akcizama, na osnovu čega sačinjava zapisnik o ispunjenosti uslova za izdavanje dozvole. Prije izdavanja dozvole oslobođeni korisnik akciznih proizvoda podnosi instrument osiguranja plaćanja akciza”, rečeno je “Vijestima u UC.

Član 54. Zakona o akcizama, propisuje da se akciza ne plaća na mineralna ulja “koja se upotrebljavaju kao pogonsko gorivo u avionskom i pomorskom saobraćaju, kao i za pogon registrovanih ribarskih brodova, osim u slučaju upotrebe aviona, plovnih objekata i ribarskih brodova za privatne svrhe”.

“Po tom osnovu za mineralna ulja koja se koriste u pomorskom saobraćaju, u ovoj godini data su oslobođenja od plaćanja akcize sljedećim privrednim društvima: Pomorskom saobraćaju odobrena količina 1.100.000 litara, za brodove „Lepetani“, „Kamenari“, „Grbalj“, „Perast“, „Igalo“ i „Teodo“; preduzetniku Vujičić Nenadu iz Budve sa ukupnom odobrenom količinom od 50.000 litara za brodove „Vesna V“ i „Vesna VII“; privrednom društvu Pariskotor iz Kotora sa ukupno odobrenom količinom 50.000 litara za brod „Le coche d eau”, saopšteno je “Vijestima” iz UC.

Za mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon ribarskih brodova, na osnovu dodijeljenih kvota koje utvrđuje Mnistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, odobrene su sljedeće količine: privrednom društvu. Regina Elena iz Podgorice količina od 82.464 litara; Plavom Jadranu iz Bara 60.000 litara za brodove „Ciklone I“, „Jadranka“ i „Milica“; preduzetniku Andričić Srećku, iz Tivta 7.000 litara za brod „Sveti Marko“; preduzetniku Bajramović Muhamedu, iz Bara 18.000 litara za brod „Stefan“; preduzetniku Kise Đuru iz Herceg Novog 33.900 litara za brod „Maria Christina“; preduzetniku Vujičić Branku iz Budve 27.080 litara za brod „Vesna IV“ i firmi Lepont iz Podgorice 23.580 litara za brod „Lucia“.

Firmu prodao Fond PIO na berzi, nakon odluke Savjeta za privatizaciju. Drugi kupci tvrdili da nijesu znali

Kompletan iznos akcize na gorivo koje su oslobođena ostala dva pomorska prevoznika i sedam firmi i preduzetnika koji se bave ribolovom, iznosi nepunih 155 hiljada eura - tri puta manje nego Pomorski saobraćaj.

Kupljeni za 1,2 miliona, a lanjska neto dobit 1,8 miliona

Pro haus je za 1,2 miliona eura 2004. godine kupila većinski paket akcija Pomorskog saobraćaja na berzi od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Odluku o ovakvoj prodaji akcija donio je tada Savjet za privatizaciju.

“Pro haus je kupljene akcije platio obveznicama stare devizne štednje, koje je ranije uzeo za mnogo manji iznos.

Kada je prodata ova monopolistička državna kompanija, njen godišnji profit iznosio je pola miliona eura. Prošlogodišnji neto profit kompanije iznosi 1,8 miliona eura, a na računu imaju i neraspoređenu dobit iz ranijeg perioda od 4, 1 milion eura.

Te 2004. godine ostali zainteresovani kupci, koje je predvodi bivši izvršni direktor Ilija Balić, bili su spremi da akcije plate do dva miliona eura, tvrdili su da nijesu na vrijeme bili upoznati sa namjerom većinskog vlasnika o ponudi akcija na berzi.

Braća Ban su naknadno kupovala još akcija od manjinskih akcionara. U centralnom registru Privrednog suda sada piše da dvije trećine kapitala “Pomorskog saobraćaja” pripadaju kompaniji Pro House Dušana Bana, dok jedna trećina pripada njegovom bratu Dejanu koji je ujedno i izvršni direktor DOO Pomorski saobraćaj.

Bonus video: