Abazović: DPS bi podržao Zakon o porijeklu imovine da legitimiše mafiju

Abazović je kazao da je Vlada svoju obavezu završila, ali da je spremna da sasluša sve primjedbe i sugestije kako bi se tekst zakona unaprijedio

19648 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 10.02.2023. 17:10h

Premijer Dritan Abazović kazao je da ne smatra porazom Vlade to što danas nije usvojen Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

On je to kazao nakon što je Skupština prethodno na sjednici usvojila dnevni red sa ovom tačkom predloga, da bi nakon toga data pauza kako bi formirana radna grupa radila na unapređenju tekst.

Abazović je kazao da je Vlada svoju obavezu završila kada je predlog zakona predala u skupštinsku proceduru, ali da je spremna da sasluša sve primjedbe i sugestije kako bi se tekst zakona unaprijedio.

"Zakon koji je predložen je optimalan kapacitetima koje Crna Gora može da sprovodi i da svako dalje odlaganje njegovog usvajanja znači da i sadau postupcima u prethodnih pet-šest godina u kojima je zamrznuta imovina ali nema konačnih presuda, mi faktički dozvoljavamo da ljudima koji su se obogatili protivzakonito ne možemo tu imovinu da upotrijebimo za ono što je državni interes... Vlada nema apsolutno ništa protiv inkluzivnostosti. Spremni smo da čujemo sve moguće predloge kako bi mogli, eventualno kroz amandmane da se naprave neke korekcije. Lično mislim da tu nekih specijalnih promjena neće biti... Spremni smo da ga branimo bilo gdje na bilo kojem mjestu, neke su kritike na mjestu, a neke nisu primjenljive", rekao je Abazović.

On je kazao da su imali kritike Evropske komisije (EK) i dijela poslanika koje su dijametralno suprotne.

"Svako spajanje tih krtitika je zapravo manipulacija. EK tvrdi da smo mi uzeli prevelika ovlašćenja, a određeni dio ljudi u Skupštini smatra da smo uzeli premala ovlašćenja. Mi smo našli rješenje koje je održivo i primjenljivo", naveo je Abazović.

On tvrdi formirana Radna grupa neće mnogo unaprijedi predloženo zakonsko rješenja.

"Zbog čega neko ima potrebu da zbog politike i drugih stvari odlaže da damo alat državnom tužillaštvu da oduzima imovinu ja zaista ne mogu da odgovorim".

On ja kazao da želi da razbije tezu da ovaj zakon želi da legitimiše mafiju.

"Valjda bi ga onda sa dvije ruke podržao DPS. Zašto se onda ne usvaja neka neko drugi objasni".

U odnosu na kritike Evropske komisije, kazao je da su one tiču u dijelu toga da država neće moći da primjenjuje ovo zakonsko rješenje.

"Da smo imali situaciju u kojoj mi čekamo da i EK u potpunosti se saglasi sa nekim zakonskim rješenjima nama bi specijalni tužilac i dalje bio Milivoje Katnić".

Bonus video: