Sedam miliona eura za 1.330 bivših rudara

Ministarstvu ekonomskog razvoja pristiglo 1.113 tužbi od radnika koji nijesu ostvarili pravo naknade na osnovu posebnog zakona

13474 pregleda 9 komentar(a)
Do sada isplaćena polovina novca: upravna zgrada Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandic
Do sada isplaćena polovina novca: upravna zgrada Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandic

Za isplatu preostalih rata za bivše zaposlene u rudarsko-metalskom sektoru planirano da se ove godine iz državnog budžeta izdvoji do sedam miliona eura, a pravo na naknadu na osnovu posebno donijetog zakona ostvarilo je 1.130 osoba.

To je “Vijestima” saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT).

”Usvajajuća rješenja donijeta su u korist 1.330 radnika iz Rudnika boksita - Nikšić, Kombinata aluminijuma- Podgorica, Rudnika olova i cinka - Mojkovac, Rudnika Šuplja stijena - Pljevlja, Rudnika mrkog uglja - Ivangrad, Fabrike elektroda - Piva, Željezare - Nikšić, Metalca - Nikšić, Prve petoljetke - Bijelo Polje i Imako - Bijelo Polje”, naveli su iz MERT-a.

Skupština je krajem 2021. godine usvojila Zakon o finansijskoj podršci za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije. Taj zakon je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja, dok je na njegovom čelu bio Jakov Milatović. Iz tog resora je ranije saopšteno da je ovim zakonom definisano da ostvarivanje prava na finansijsku podršku imaju osobe koje su bili zaposleni u kompanijama u sektoru rudarske i metalske industrije, a u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u tim preduzećima.

Iz MERT-a, kojim sada rukovodi Goran Đurović, saopštili su da je od januara do marta prošle godine na njihovu adresu stiglo ukupno 4.769 prijava, a da je na dostavljena rješenja do kraja iste godine podneseno 1.113 tužbi, koje su upućene Upravnom sudu Crne Gore na dalje postupanje.

”Rješenja su odbijajuća zbog neispunjavanja uslova koji su definisani Zakonom za dodjelu finansijske podrške: osnov prekida radnog odnosa nije bilo uvođenje stečaja, nastavljen je rad kod drugog poslodavca nakon uvođenja stečaja, nije ostvareno pravo na penziju, u vlasničkoj strukturi određenih preduzeća nije bilo države Crne Gore, određeni broj prijava je pristigao nakon isteka roka za prijavu i dostavljane su prijave koje ne potpadaju pod sektor rudarske i metalske industrije”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da je procedura isplate bivšim radnicima počela u februaru 2022. godine, a vrši se na polugodišnjem nivou, u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti pojedinačnih rješenja, što znači da će trajati i tokom ove godine. Riječ je o iznosima od 10.000 do 12.000 eura po korisniku.

Naveli su i da je broj prihvaćenih prijava u saglasnosti sa ranijom procjenom Ministarstva tokom donošenja akta.

Iz Ministarstva finansija “Vijestima” su kazali da su u prošloj godini radnicima isplaćene dvije rate u ukupnom iznosu iznosu od 6.497.449 eura.

Bonus video: