Koprivica: Radna grupa radi na značajnim unapređenjima Zakona o porijeklu imovine

Dogovoren rok do 27. februara, kako bi se poslanici u zakonskom roku izjasnili na predlog zakona, a to je 28. februar do ponoći

8118 pregleda 16 komentar(a)
Koprivica, Foto: Ivan Ivanović
Koprivica, Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 13.02.2023. 16:32h

Radna grupa, koja radi na unapređenju Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, imaće rok do 27. februara da završi svoj posao.

Ovo je na današnjoj konferenciji kazao predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i poslanik Demokrata Momo Koprivica, koji je naveo da je taj rok dogovoren kako bi se poslanici u zakonskom roku izjasnili na predlog zakona, a to je 28. februar do ponoći.

Skupština je prošlog petka otvorila dnevni red sa tačkom predloga zakona, koji je uputila Vlada, ali je odma nakon toga data pauza kako bi formirana Radna grupa unaprijedila zakon koji je naišao na brojne kritike poslanika, predstavnika sudova, tužilaštva, pravnih eksperata te Evropske komisije.

Osim poslanika, Koprivica je naveo da u radu grupe učestvuje predstavnici Ministarstva pravde, državnih institucija i civilnog sektora i naveo da će uputiti poziv za učeće predstavnicima državnog tužilaštvai Zaštitnici imovinsko pravnih interesa.

"Predlog zakona jeste određeni iskorak, ali smo svi saglasni da može i bora biti mnogo bolji", naveo je Koprivica.

Kako je naveo na današnjem sastanku je bilo riječi o dinamici i metodologiji rada grupe, a od sjutra će se raditi na samom unapređenju teksta.

Koprivica je kazao da nije saglasan sa ocjenom premijera Dritana Abazovića da će ta unapređenja biti neznatna, već istakao da ima utisak da će ona biti značajna.

On je naglasio da je neophodno usvojiti i izmjene drugih zakona, kako bi Zakon o porijeklu imovine profunkcionisao.

"Potreban je zakon koji će udariti na sve djelove mafije i na sve generacije mafije", rekao je Koprivica.

Koprivica je kazao i da je za sjutra zakazana sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj će biti usvojen izvještaj Komisije za provjeru i pregled dokumentacije prijavljenih kandidata za izbor tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Uz to, Odbor će, prema riječima Koprivice, odrediti i datum konsultativnih saslušanja 11 prijavljenih kandidata.

"Očekujem da ćemo i ovaj posao dovesti do kraja... Vjerujem da ćemo već u prvom krugu dobiti kvalifikovanu većinu i ovu instituciju izvući iz v.d. stanje", naveo je on.

Koprivica je kazao da mu se čini da postoji veće raspoloženje, nego prošli put, među političkim partijama da se izaberu članovi Sudskog savjeta i dodao da bi eventualne konsultacije među partija započele nakon obavljenih saslušanja kandidata.

Bonus video: