Abazović: Nećemo insistirati na ekonomskom državljanstvu ako to nije prihvatljivo za EU

Premijer ocijenio da Program ekonomskog državljanstva, koji je završen 31. decembra, nije u koliziji sa državnim interesima

9334 pregleda 8 komentar(a)
Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović kazao je da Program ekonomskog državljanstva nije u koliziji sa interesima Crne Gore, ali i rekao da razumije strahove Evropske komisije po tom pitanju.

Abazović je na pitanje da li je tačno da se od Brisela traži saglasnost za novi model ekonomskog državljanstva, po kojem bi novac išao isključivo za otplatu kineskog duga za auto-put, rekao da država zasada sve obaveze realizuje bez problema.

"Pošto se radi o ogromnom novcu, moramo vidjeti način na koji je to najbolje finansirati", kazao je on novinarima nakon posjete adaptiranoj zgradi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

"Nije novo da auto-put po prometu neće moći da bude održiv, moramo da vidimo šta su opcije. Ispoštovali smo ono što je bio izrečeni stav, da smo sa 31. decembrom 2022. završili program ekonomskog državljanstva. Sve aplikacije koje su stigle dotad su i dalje u obradi, sve što je stiglo poslije neće se razmatrati", istakao je premijer.

"Lično mislim da je ekonomsko državljanstvo program koji nije u koliziji s interesima Crne Gore. Razumijem stavove i strahove EK. S obzirom na to da želimo biti dio evropske porodice, moramo poštovati pravila. Postoje zemlje EU koje imaju ekonomsko državljanstvo, moramo da vidimo postoji li oblik koji bi im bio prihvatljiv. Ako ne postoji, naravno da na tome nećemo insistirati, već smo završili program. Ako postoji vid koji bi bio interesantan i za njih i za nas, u ekononskom smislu, mislim da ima mogućnosti da o tome popričamo. S obzirom na to da smo sad u fazi gdje smo završili program, ne bih ga aktuelizovao ponovo", dodao je.

Bonus video: