Uprava: Uskoro raspisivanje poziva za davanje šuma na korišćenje

Osnov za utvrđivanje početne cijene drveta čine kvalitet doznačene bruto drvne zapremine, otvorenost šumskih puteva, dužina transportnih distanci i drugi parametri definisani Zakonom o šumama

3454 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore uskoro će raspisati javni poziv za davanje šuma na korišćenje nakon što je Vlada nedavno usvojila Odluku o prodaji drveta u dubećem stanju putem javnog nadmetanja.

Predmet ove Odluke je davanje šuma u državnoj svojini u područnim jedinicama Pljevlja, Rožaje, Berane, Žabljak, Kolašin, Plužine, Bijelo Polje, Andrijevica, Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Plav, Šavnik i Petnjica.

Osnov za utvrđivanje početne cijene drveta čine kvalitet doznačene bruto drvne zapremine, otvorenost šumskih puteva, dužina transportnih distanci i drugi parametri definisani Zakonom o šumama.

„Obzirom da je predmetna Odluka objavljena u Službenom listu Crne Gore, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima obavještava javnost da su se stekli svi neophodni uslovi da u što kraćem roku raspišemo Javni poziv za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju u postupku javnog nadmetanja“, navodi se u saopštenju.

Uprava očekuje minimalni prihodi po ovom osnovu 9.870.299 eura.

„U narednim danima aktivno će se pristupiti aktivnostima na raspisivanju Javnog poziva, o čemu će javnost i svi zainteresovani korisnici biti blagovremeno obavješteni“.

Kao i prethodnih godina najviše će drveta biti posječeno u Pljevljima 70.358 od čega je četinara skoro 67.000 metara kubnih.

Početna cijena po kojoj će se prodavati četinari kreće se od 35 do 48 eura po metru a lišćar od 11 do 16 eura zavisno od gazdinske jedinice u kojoj se nalazi.

U Rožajama će biti pojsečeno 46. 498 od čega preko 44.000 četinarskih šuma po cijeni od 30 do 60 eura za četinare, odnosno deset do 20 eura za lišćare.

U Beranama je planirana sječa 17.399 metara kubnih od čega su nešto manje od polovine četinarske šume.

Lišćarske šume u Beranama prodavaće se po početnoj cijeni od 20 eura za sve gazdinske jedinice a četinari od 40 do 45 eura. U Žabljaku je planirana sječa skoro 13 hiljada metara kubnih drveta i sve su četinari. U Ovoj područnoj jednici četinari će se prodavati po početnoj cijeni od 30 do 45 eura.

Od 25. 704 metra kubna koliko je planirano da se posiječe u Kolašinu preko 22.000 metara kubnih odnosi se na lišćare, a prodavaće se po početnoj cijeni od 18 do 20 eura a za četinare od 40 do 45 eura po metru kubnom.

U Plužinama je planirana sječa 22,3 hiljade metara kubnih. Početne po kojoj će se prodavati liđšćari i četinari u Područnoj jedinici u Plužinama je najmanja i kreće se od deset za lićare a od 15 do 30 za četinare.

U Bijelom Polju biće doznačeno skoro 23 hiljade metara kubnih od čega se na lišćare odnosi 5,6 hiljada metara kubnih.

Listopadno drvo u toj opštini prodavaće se po početnoj cijeni od 20 do 27 eura po metru kubnom, što a četinara od 37 do 52 eura.

U Andrijevici je planirana sječa 21,6 metara kubnih drveta, Podgorici 14. hiljada, Danilobgradu 4,1 hiljadu metara kubnih, Nikšiću 6.262. Plavu 9,1 hiljadu, Šavniku 623 metra kubna i Petnjici 7325 metara kubnih.

Kako je navedeno u odluci Vlade šume se mogu davati na korišćenje pravnim licima registrovanim u Centralnom registru privrednih subjekata za obavljanje djelatnosti iz oblasti šumarstva.

Bonus video: