Pravo na penziju i za preostale kapovce

SNP predložio izmjene Zakona o PIO da bi oko 80 bivših radnika KAP-a po povoljnijim uslovima otišlo u penziju

2765 pregleda 3 komentar(a)
Predlog se odnosi uglavnom na radnike elektrolize (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC
Predlog se odnosi uglavnom na radnike elektrolize (ilustracija), Foto: SAVO PRELEVIC

Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) podnio je u skupštinsku proceduru predlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čijim bi se usvajanjem preostalim bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP), koji to pravo još nisu ostvarili, omogućilo penzionisanje po povoljnijim uslovima.

Predloženom izmjenom je predviđeno da osiguranik kojem je u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije prestao radni odnos zbog obustave proizvodnje nastale gašenjem ili zatvaranjem proizvodnih kapaciteta zbog ekonomskih i tehnoloških problema u poslovanju, stiče pravo na penziju ako ima navršenih 25 godina staža osiguranja ili ima najmanje 15 godina efektivno provedenih na radnim mjestima na kojima se u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Pravo na starosnu penziju u skladu sa ovom izmjenom moglo bi se ostvariti do 30. juna ove godine.

Jedan od predstavnika bivših radnika Željko Peruničić kazao je “Vijestima” da se predloženi akt odnosi na oko 80 radnika koji su izgubili posao tokom stečaja ili gašenja fabrike, a koji više ne mogu ostvariti pravo na beneficirani radni staž.

On je naveo da bi usvajanjem izmjena jedna grupa radnika odmah stekla uslov za penziju, dok bi drugoj grupi država izmirila obaveze oko neplaćenog beneficiranog staža, shodno sporazumu koji je postignut sa bivšim ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem. Peruničić je dodao da za to imaju podršku ministra finansija Aleksandra Damjanovića, kao i da bi se usvjanjem ovog akta riješili i konačni problemi radnika koji nijesu mogli ići u penziju, iako za to ispunjavaju uslove.

U obrazloženju predloga zakona je navedeno da je ova inicijativa realna i opravdana jer bi se zaposleni nekadašnjeg KAP-a doveli u jednak položaj sa ostalim bivšim radnicima i drugim zaposlenim iz metalskog kompleksa, koji su traženo pravo ostvarili prethodnih godina.

” Smatramo da za ove osobe treba donijeti zakon koji će im omogućiti penzionisanje po povoljnijim uslovima, posebno cijeneći uslove rada u kojima su isti radili ili rade. Imajući u vidu nespornu činjenicu da je metaloprerađivačka, odnosno aluminijska industrija u Crnoj Gori praktično nestala, to u konačnom znači da ta lica više nemaju mogućnost raditi na radnim mjestima sa tzv. beneficiranim radnim stažom, niti imaju mogućnost da ostvare penziju po uslovima koje predviđa postojeće zakonsko rješenje za zaposlene iz metalskog i rudarskog sektora”, navodi se u obrazloženju.

U dijelu procjene finansijskog uticaja navedeno je da je za sprovođenje ovog zakona potrebno obezbijediti dodatni novac u budžetu Fonda PIO.

”Prema propisanom uslovu za penziju i prema broju zaposlenih koji ispunjavaju pravo na ostvarivanje penzije po ovom osnovu u 2023. godini potrebno je obezbijediti neophodna sredstva kako bi okvirno 60 potencijelnih osiguranika koji ispunjavaju uslove ostvarili pravo na penziju po predloženom penzijskom osnovu”, navodi se u obrazloženju.

Bonus video: