Turci ne odustaju od gradnje kula u Budvi

Izgradnja bi mogla da počne na proljeće, tvrde iz “Mia investmentsa”

8167 pregleda 5 komentar(a)
Tabla na mjestu gdje je planirana gradnja, Foto: Vuk Lajović
Tabla na mjestu gdje je planirana gradnja, Foto: Vuk Lajović

Budvanska kompanija “Mia investments”, koja okuplja turske biznismene, nije odustala od projekta izgradnje hotelsko-apartmanskog kompleksa sa 5 zvjezdica “Mia Budva”, koju bi činile dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma.

To je "Vijestima" kazao pravni zastupnik kompanije Miloš Komnenić.

Gradnja bi mogla da počne na proljeće.

Građevinska tabla je postavljena još uoči minulog ljeta, kada je najavljen početak gradnje prve od dvije, 15-spratnog hotela, koji namjeravaju da završe do maja 2025.

Da je prijava gradnje turskih investitora zakonita, potvrdila je i u septembru prošle godine ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, navodeći da je uvidom u arhivu Ministarstva utvrđeno da je investitor “Mia investments” 27. maja 2020. predao prijavu građenja objekta, te shodno članu 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta zapisnički je konstatovano da je investitor stekao uslov za građenje.

Projektom koji je u martu prošle godine aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte (GDA), kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, gradiće se dvije kule od po 15 i 16 spratova, a sam projekat vrijedan je 70 miliona eura. Riječ je o hotelsko-apartmanskom kompleksu sa ukupno 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858.

Gradnja treba da započne na parceli koja je u vlasništvu firme “Safiro beach resort”, sa kojom su Turci prije četiri i po godine zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji.

Kako je nedavno Vijestima” rečeno, jedan od problema zbog čega turski investitori nijesu odmah u oktobru, nakon što je prestala zabrana gradnje, ušli sa građevinskom operativom je taj što su čekali da se riješi problem koji vlasnik parcele, firma “Safiro beach resort”, ima sa novosadskom kompanijom “Carinvest RS” u vlasništvu porodice bivšeg gradonačelnika Budve Marka Carevića.

Hipoteku na parcelu je u aprilu prošle godine stavila novosadska firma Carevićevog sina, nakon što je preuzela milionska kreditna zaduženja “Safiro beach resorta”. Tada dolazi i do “sukoba” dviju kompanija.

Podsjećamo, turski biznismeni su godinama čekali da dobiju dozvolu od resornog ministarstva. Naime, “Mia investments” prvo je 25. decembra 2019. dobila saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva”. U to vrijeme ovim vladinim resorom je koordinirao tadašnji premijer Duško Marković.

Markovićev resor je prethodno poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda.

Upravni sud usvojio je žalbu Opštine i obara saglasnost i vraća glavnom državnom arhitekti na ponovno odlučivanje koji aminuje idejno rješenje.

Opština ponovo blokirala parcelu, Safiro izmirio porez?

Opština Budva ponovo je blokirala atraktivnu parcelu od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma, jer “Safiro beach resort” i pored upozorenja nije izmirio porez na nepokretnost.

Najnovija hipoteka upisana je 6. februara u katastarsku evidenciju zbog poreskog duga od 27 hiljada eura.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 27.293,76 eura u korist Opštine Budva - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Hipoteka je, kako su ranije “Vijesti” objavile, upisana i 20. januara na ime poreskog duga od 82 hiljade eura.

”Safiro beach resort”, kako je “Vijestima” kazao zastupnik turske kompanije, izmirio je poresku obavezu.

Bonus video: