Premijum segment stanogradnje u Crnoj Gori

Premijum segment nije više neminovno ili dominantno prepoznat kao “materijalni” koncept. Premijum je prerastao i sada se prepoznaje kao “experience” odnosno kao koncept kulture stanovanja prije svega, zatim estetskog i ambijentalnog doživljaja prostora, čak i filantropije kao pojma čovjekoljublja, odnosno života sa ljudima sličnim vama, života u ambijentu dostojnog života porodice u punom smislu.

42549 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aleksandar Bošković, izvršni direktor kompanije “Rezident”
Foto: Aleksandar Bošković, izvršni direktor kompanije “Rezident”

Već punih 10 godina, preduzeće “Rezident” i Vaš stručni tim, postojeći i novi projekti, potvrđujete dosljednu stratešku orijentaciju ka izgradnji rezidencijalnih i poslovnih objekata visoke kategorije. Tržište Vas prepoznaje kao lidera i niste mijenjali svoju poslovnu filozofiju čak ni u godinama ogromnih izazova?

Strategija kompanije „Rezident” d.o.o. je da na tržištu nekretnina visoke klase izađe u susret sofisticiranoj tražnji zahvaljujući osmišljenim konceptima, kontinuiranim inovacijama, kvalitetnim proizvodima i uslugama i svakako odabiru najboljih lokacija za svoje projekte.

U Vašem intervju iz oktobra 2020. godine, u periodu pandemije korona virusa, tadašnju situaciju na tržištu nekretnina ste okarakterisali kao izazovnu. Čak i tada ne kao neminovno lošu. Bili ste i tada pozitivni u procjenama ovog tržišta i najavili neminovne promjene u nekim trendovima i interesovanju kupaca na ovom tržištu. Kako danas gledate na godine iza nas, sadašnji trenutak, te kako gledate na buduća dešavanja?

Situacija na svim tržištima, a svakako na tržištu nekretnina je u najmanju ruku bila izazovna za sve. Jednako za kupce i investitore. To je bila promjena za koju niko u tom trenutku nije mogao biti spreman. Ipak, baš zbog rizika i brzine promjena u tako dinamičnom okruženju nemate puno vremena i morate praviti brze procjene i donositi zrele, hrabre i snažne poslovne odluke. Očekivano je bilo da će kupci opreznije ali i zrelije promišljati prilikom odabira svojih ulaganja odnosno investiranja u nekretnine. Sa namjerom kažemo investiranja, jer smo razumjeli da će povećan oprez i zrelije promišljanje dovesti kupca da razmišlja o nekretninama kao odluci sa ozbiljnim i dugoročnim posledicama, te da će se lista prioriteta prilikom odluke bitno mijenjati.

Diplomat Residence Podgorica
foto: Diplomat Residence Podgorica

Kako gledate na regionalni razvoj Crne Gore i da li ima tražnje za premijum projektima kakve i Vi razvijate u svim regionima?

Svijest o značaju kvaliteta prostora u kome živimo neupitno je dovela do rasta tražnje za kvalitetnim projektima. Ne samo na tržištu primorja i Podgorice gdje smo u ranijim godinama razvijali naše projekte. Tako smo i mi samo u Kolašinu u prethodne dvije godine započeli i završili dva projekta “Modern Mountain I” i “Modern Mountain II”. To su projekti građeni i koncipirani po condo hotelskom modelu. Ovim smo našim kupcima omogućili da imaju u posjedu nekretninu koju mogu koristiti u slobodnom vremenu, ali i ozbiljno prihodovati kroz rentu u osmišljenom konceptu tog tipa bez mnogo utrošene energije. Model poslovanja je bio koncipiran kao koncept koji možda najbolje opisuje naš tadašnji reklamni slogan “Odmor koji zarađuje za Vas”. Posebno nas raduje da vidimo da i drugi ozbiljni investitori slijede naš primjer i iskustva. Ovim se ozbiljno sa strane investitora oživljava sjever. Ovdje govorimo o zaista ozbiljnim investicionim ulaganjima, povećanju potrošnje, ogromnom broju novih radnih mjesta, povećanju plata u regionu sjevera i možda najvažnije ovim se zaustavlja iseljavanje ovih područja. Nasuprot, imaćemo zasigurno novi trend. Trend kojim će, u ovom regionu, sve veći broj naših građana naći izuzetan potencijal za svoj lični i razvoj svoje porodice. Ovo su nesporno ogromna dostignuća svih nivoa države i privrede. Blagodetima ovih trendova ćemo zasigurno biti ubrzo svjedoci.

Modern Mountain Kolašin
foto: Modern Mountain Kolašin

Da li uz realizovane projekte u Kolašinu imate daljih sličnih planova?

Svakako da. S obzriom na snažan trend i potencijal za ulaganja o kome sam govorio “Rezident” će realizovati novi projekat u Kolašinu u narednom periodu. Uz Kolašin, ove godine ćemo realizovati i dva nova projekta na Žabljaku. Gradićemo dva butik hotela u centru Žabljaka sa premijum, odnosno najvisočijim kvalitetom ponude. Takva ponuda sigurno treba Žabljaku koji je biser prirode, u čijim ljepotama žele uživati i najzahtjevniji svjetski turisti. Našim projektima im želimo poslati pozivnicu i dati smjernice izuzetnog doživljaja ovog bisera prirode

Restoran Sherpas Kolašin
foto: Restoran Sherpas Kolašin

Da li imate nove planove za projekte na crnogorskoj obali i kako vidite interesovanje i dalje kretanje cijena nekretnina na primorju?

Ako bismo se našalili, mogli bismo reći da je tamo budućnost stigla. Bez obzira o kom dijelu obale se radi, ogromno je interesovanje sa svih nivoa za ovaj region. Ovakav trend i očekivanja će zasigurno u jednom dijelu imati dalji uticaj na rast cijene zemljišta, a time i cijene nekretnina. Posebno na prestižnim lokacijama i najboljim projektima. To će sobom ipak donijeti mnogo pozitivnog i na drugoj strani. Prije svega za vlasnike zemljišta, prihode opština i države, a time i osnažiti razvojni, odnsno investicioni potencijal.

“Rezident” će i ovog puta birati lokacije koje mi u ovom trenutku prepoznajemo kao najbolje. Tako da ćemo u ovoj godini početi dva nova projekta. Jedan projekat ćemo graditi u zoni Tivat Centar dok ćemo drugi projekat graditi u Opštini Budva u oblasti Pržno, tik uz biser hotelske ponude hotela “Maestral”. Ako se dobro sjećam mislim da je ovaj hotel bio i prva privatizacija hotelskog biznisa u Crnoj Gori, što samo potvrđuje o kakvom hotelu i jedinstvanoj mikrolokaciji se radi.

Otkud ideja da se „Rezident“ isključivo posveti „lifestyle“ i „high end“ konceptu? Niste ušli u „mass market“. Svoj proizvod ste pozicionirali drugačije na trzistu.

Ideja se javila kao plod razmišljanja o kulturi stvanovanja, odnosno njenom značaju. U tom trenutku nije postojala adekvatna ponuda na tržištu nekretnina. Ideja je ostala i danas kao temelj naše vizije poslovanja.

Jasno je da je svaki početak jako težak i pravila su najčešće vrlo slična. Ogroman motiv, odricanja, vrijeme, energija. Našu viziju je tržište kupaca prepoznalo. Prepoznato je kasnije i od našeg strateškog partnera “Lovćen banke”, kao tada male domaće banke koja sa nama dijeli zajedničku viziju da Crnu Goru trebamo graditi ljepšom.

Stavili smo u fokus klijenta, odnosno njegove potrebe. Istraživali smo šta su sve “slabe tačke” u tipskim stambenim projektima ili većini istih. Sastavili smo zaista prilično dugu listu i potom naravno tražili adekvatna rješenja. Fazno smo razvijali ideje da eliminišemo slabe tačke i na kraju smo došli do koncepta koji u principu u najvećem dijelu i danas živi.

Šta kupci danas prepoznaju kao premijum i šta ga po Vama odvaja od mass marketa?

Premijum segment nije više neminovno ili dominantno prepoznat kao “materijalni” koncept. Premijum je prerastao i sada se prepoznaje kao “experience” odnosno kao koncept kulture stanovanja. To više nije dominantno pitanje količine novca koji se mora odvojiti. Premijum je postao pitanje kulture stvanovanja prije svega, zatim estetskog i ambijentalnog doživljaja prostora, čak i filantropije kao pojma čovjekoljublja, odnosno života sa ljudima sličnim Vama, života u ambijentu dostojnog života porodice u punom smislu. Ovim se premijum i luksuz sve više doživljaju kao pozitivno iskustvo vlasnika nekretnine vezano za sve faze, od odluke za kupovinom pa do samog iskustva u dugogodišnjem korištenju same nekretnine.

Snažno raste i interesovanje kupaca za individualnim stanovanjem u konceptu stanovanja u vilama. Inicirani ovom tražnjom, “Rezident” u ovoj godini gradi i jedan takav projekat. Projektom “The House” ove godine predstavljamo stanovanje u vilama identičnog spoljnjeg izgleda kao ambijentalne cjeline, ali izraženog potencijala za individualnost u unutrašnjosti vila, a u skladu sa ličnim potrebama kako funkcije prostora, tako i ličnim estetskim preferencama. Ovaj projekat radimo zajedno sa partnerom, preduzećem “Gradient” doo Podgorica. Projekat ima naglašen estetski momenat i zaista se radi po najvišim standardima kojima apsolutno ne zaostajemo za svjetskim tržištem.

The House – urbane vile u Podgorici
foto: The House – urbane vile u Podgorici

Stanovnici Crne Gore zaista prave velike promjene u odabiru svog životnog stila (lifestyle). Ponosni smo što sa našim stručnim timom mogu proći kroz čitav proces. Ova sinergija nas sve dovodi do toga da donošenje odluke nikome ne predstavlja stresan proces. Nasuprot, zajedničko vrijeme ostaje jedno predivno iskustvo ili “putovanje” u čijem krajnjem odredištu naš kupac na svoju odluku bude izuzetno ponosan. To nam predstavlja ogroman izvor nove pozitivne energije i novih ideja.

Da li možete porediti cijene nekretnina u ovom segmentu između tržista Crne Gore i tržista u regionu?

Kada je riječ o nama i našim projektima, posebno smo ponosni što godinama uspijevamo visoke standarde ponuditi crnogorskom tržištu po cijenama daleko nižim od onih na evropskom ali i tržištima regiona. Time je zadovoljstvo naših kupaca i veće. Ovim se svakako produkuje rast agregatne tražnje za ovakvim nekretninama u Crnoj Gori. Jako nam je svima važan momentat da vrijednost naših nekretnina na tržištu konstantno raste. Kupci nekretnina u Crnoj Gori to jako dobro razumiju i znaju da vrednuju prikom odluke o kupovini. Iz ovog razloga se ozbiljnije donosi i odluka vezana za odabir investitora.

Tržiste zna da prepozna kvalitetnu ponudu i traži zdrave i snažne partnere u svojim novim izborima. To je izuzetan motiv za sve da se unapređuju i usavršavaju svoje ponude.

Da li ovim smatrate da potencijalni investitori Crnu Goru i dalje vide kao atraktivnu destinaciju za svoja ulaganja?

Vjerujem da su najbolje godine tek pred nama. Sazrijeva shvatanje svih nivoa privrede ali i državne uprave, planera, državnog kao i gradskih arhitekata da su sve donesene odluke dugoročne i imaju svoje snažne pozitivne ili negativne posledice. Jača interakcija i razumijevanje između svih u sistemu. To je jako važno.

S obzirom na veličinu i druge svoje specifičnosti, Crnu Goru treba neupitno razvijati kao elitnu destinaciju, osmišljavati i graditi kvalitetne i estetski dominante projekte.

Mi u “Rezidentu” ćemo svakako dati puni doprinos u tom pravcu.