Delegacije Crne Gore i Kosova razgovarale o uvođenju direktnih letova i putnoj povezanosti

"Kada je riječ o Prištini-Peći-Kolašinu, tim putnim pravcem bi se obezbijedila veza sa autoputem Bar-Boljare, čime bi se istovremeno osigurala i bolja veza Luke Bar sa gravitacionom zonom na Kosovu", naglasio je Ibahimović

8573 pregleda 4 komentar(a)
Sa susreta, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Sa susreta, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Delegacije Vlada Crne Gore i Kosova su razgovarale o otvaranju direktnih letova između dvije zemlje, kao i definisanju daljih koraka u oblasti putne infrastrukture, koje će realizovati u budućnosti.

To je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) nakon sastanka potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra MKI Ervin Ibrahimović sa potpredsjednikom Vlade Kosova Besnikom Bislimijem.

"Delegacije su razgovarale i o mogućnostima da privreda Kosova više koristi Luku Bar za transport roba, za šta je potrebna bolja putna povezanost dvije države", navodi se u saopštenju MKI.

Riječi je bilo i o željezničkom povezivanju dvije države, preko Albanije.

Ibrahimović je čestitao sagovornicima postignuća na polju spoljne politike i stvaranju stabilnih institucija sistema, i dodao da iako nemaju zajedničkih otvorenih pitanja, "Crna Gora i Kosovo rade na poboljšanju saradnje i komunikacije, što bi trebalo da rezultira konkretnim projektima".

On je naglasio da sada rade na "konkretizaciji projekata koji će omogućiti brže, bolje i kvalitetnije infrastrukturno povezivanje".

"Vjerujem da bi otvaranje letova značajno doprinijelo turističkoj dostupnosti Crne Gore, imajući u vidu veliki broj turista koji tradicionalno godinama posjećuju Crnu Goru", kazao je Ibrahimović.

Dodaje da je realizacija projekata puta Rožaje-Peć i puta Priština-Peć-Kolašin jedan u nizu projekata od velike važnosti.

"Kada je riječ o Prištini-Peći-Kolašinu, tim putnim pravcem bi se obezbijedila veza sa autoputem Bar-Boljare, čime bi se istovremeno osigurala i bolja veza Luke Bar sa gravitacionom zonom na Kosovu", naglasio je Ibahimović.

"Potrebno je inicirati zajedničku pripremu Studije opravdanosti sa idejnim rešenjem, kako bi se projekat mogao finansirati iz dostupnih EU fondova", zaključio je Ibrahimović.

Bonus video: