Za predsjednika Privrednog suda dvije prijave

Kandidature dostavili Dragan Babović i Mladen Grdinić, Sudski savjet će obaviti intervjue ako budu ispunjeni svi uslovi oglasa

19322 pregleda 7 komentar(a)
Zgrada Privrednog suda, Foto: BORIS PEJOVIC
Zgrada Privrednog suda, Foto: BORIS PEJOVIC

Na treći javni oglas za izbor predsjednika Privrednog suda Crne Gore prijave su podnijeli sudije Osnovnog suda u Podgorici Dragan Babović i Mladen Grdinić, saopšteno je “Vijestima” iz Sekreterijata Sudskog savjeta.

Iz tog organa su naveli, upitani za dalju proceduru izbora kandidata, da će shodno odredbama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Poslovniku, Komisija za napredovanje provjeriti blagovremenost i potpunost podnijetih prijava i sačiniti predlog za Sudski savjet.

”Ako budu ispunjeni svi uslovi, zakazaće se sjednica Savjeta na kojoj će se obaviti intervjui sa kandidatima”, naveli su.

Prijave za predsjednika Privrednog suda mogle su se dostavljati 15 dana od objavljivanja oglasa koji je raspisan 1. februara.

Na prvi poziv objavljen jula prošle godine se niko nije prijavio, a na drugi poziv raspisan 9. novembra je stigla prijava od Babovića, ali je odbačena jer nije ispunjavao uslove konkursa.

Drugi kandidat, sudija Grdinić, je u junu 2019. postao potpredsjednik Osnovnog suda u Podgorici. On je u avgustu 2020. godine u cjelosti odbacio tužbeni zahtjev bivše viceguvernerke Centralne banke Irene Radović kao neosnovan, a koji je ona vodila protiv CBCG i guvernera Radoja Žugića za mobing i diskriminatorsko ponašanje.

Kako je ranije pisao Monitor, Grdinić je u kratkom roku znatno uvećao svoj imovinski karton ostvarujući dobre rezultate u predmetima za koje su bili zainteresovani bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, Žugić i DPS.

Grdinić je u maju 2020. godine dobio stan po povoljnim uslovima, a samo devet dana nakon presude u korist Žugića/CBCG u slučaju Radovićeve, Odlukom Vlade Duška Markovića Grdinić je imenovan u četvoročlani Upravni odbor Centra za posredovanje ispred Osnovnog suda u Podgorici.

Pozicija predsjednika Privrednog suda je upražnjena nakon hapšenja bivšeg predsjednika Blaža Jovanića 9. maja prošle godine, protiv kojeg je prošle sedmice krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, koja je prethodnih godina, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim djelima, oštetila državu za više desetina miliona eura.

Odlučujući po zahtjevu disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje sudije, Sudski savjet je 18. maja Jovanića privremeno udaljio od vršenja sudijske dužnosti, a za vršioca dužnosti predsjednika Privrednog suda imenovao Dijanu Raičković, sutkinju tog suda.

Sudski savjet je 1. jula razmatrao predlog za razrješenje Jovanića od dužnosti predsjednika Privrednog suda, koji je podnio predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović, i na osnovu Zakona o Sudskom savjetu i sudijama donio odluku da se Jovanić razriješi dužnosti predsjednika Privrednog suda.

Prema odluci o broju sudija u sudovima i pravilnika o okvirnim mjerilima rada za određivanje potrebnog broja sudija i državnih službenika i namještenika u sudu, za Privredni sud je određeno 15 sudija i predsjednik.

Bonus video: