Rampa za predlog zakona o kocki

Zakonodavni odbor nije podržao Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću

12475 pregleda 2 komentar(a)
Poslanici danas raspravljaju o pet predloga finansijskih zakona: sa jučerašnje sjednice Zakonodavnog odbora, Foto: Skupština
Poslanici danas raspravljaju o pet predloga finansijskih zakona: sa jučerašnje sjednice Zakonodavnog odbora, Foto: Skupština

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, kojima je predviđeno uvođenje većih iznosa koncesija za igre na sreću preko interneta i za kazina, nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Zakonodavnog odbora.

Predstavnica Udruženja priređivača igara na sreću Montenegro bet Jovana Klisić, koja je prisustvovala sjednici, istakla je da je predlog izmjena suprotan Zakonu o koncesijama, jer su decembra 2019. godine iz njega izbrisane odbredbe, koje se tiču dodjele koncesija priređivačima lutrijskih igara na sreću i posebnih igara na sreću u kazinima.

To je bio dovoljan signal da šest poslanika bude uzdržano prilikom glasanja, dok je samo poslanik SNP-a Dejan Vukić podržao predlog.

Državni sekretar u Ministarstvo finansija Ilija Vukčević kazao je da Zakon o koncesijama nema veze za Zakonom o igrama na sreću koji je “leks specijalis” i naglasio da se predloženim izmjenama uvodi nova koncesiona naknada za priređivanja određenih igara na sreću putem interneta”.

On je u odgovoru Klisićevoj naveo da se predlogom izmjena reguliše materija koju priređivači uopšte nisu imali pravo da priređuju, a radili su, te da je ideja bila da ih uvedu u pravni sistem.

Da su usvojene izmjene zakona priređivači igara na sreću putem interneta fiksni dio koncesije plaćali bi kao i do sada 10.000 eura mjesečno, ali im bi im se prvi put uvela varijabilna koncesija od 10 odsto na razliku između ukupnih uplata i isplata dobitaka.

Uz to, bilo je predviđeno i da se kod kazina umjesto jednokratne naknade od dva miliona eura, koja se plaćala prilikom izdavanja koncesije i godišnje od 50.000 eura uvede mjesečna koncesija od 41.666 eura. Ovaj iznos koncesije bi važio i za onlajn kazina.

Zakonodavni odbor je podržao ostalih pet finansijskih zakona, o kojima će poslanici raspravljati na današnjoj sjednici.

Bonus video: