Kovač: Predlogom zakona se unapređuju alati tužilaštva i suda u pogledu trajno oduzete imovinske koristi

On je naveo da ime zakona nije bitno, nego da je suština kakvi se efekti njime postižu

9230 pregleda 7 komentar(a)
Kovač, Foto: Skupština Crne Gore
Kovač, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da se nada da će formirana radna grupa doći do konkretnih rješenja u roku do mjesec dana.

On je naveo da ime zakona nije bitno, nego da je suština kakvi se efekti njime postižu.

"Postojećim predlogom zakona značajno se unapređuju alati kako tužilaštava, tako i suda u pogledu trajno oduzete imovinske koristi", naveo je Kovač na sjednici Skupštine, na kojoj se raspravlja o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Dodao je da predloženi zakon neće riješiti sve probleme, ali da unapređenje sadašnjeg zakona ne sprečava da se radi na donošenju novih ili izmjenama postojećih zakona.

"To su prije svega zakoni iz domena finansija i porezne politike".

Kovač je kritike podijelio na pravne i one koje su "čisto političkog karaktera".

"Ministarstvo pravde i Vlade će uvijek biti spremni da saslušaju konstruktivne kritike i da prime savjet, ali nećemo biti spremni da budemo meta raznih podmetanja i prizemnih konstrukcija. To ćemo uvijek jasno i glasno reći bez obzira od koga dolazi, da li dolazi od strane političare ili NVO sektora. Politiku Ministarstva pravde neće voditi nijedna NVO organizacija", naveo je Kovač.

Kovač je kazao i da nemaju negativno mišljenje Evropske komisije na predlog zakona već određene rezerve koje se tiču na primjenu zakona.

Bonus video: