Ibrahimović i Filipović: Potrebno intenzivirati rad na jadransko-jonskom gasovodu

"Crna Gora intezivno radi na usklađivanju sa evropskom legislativom i da su u toku aktivnosti na donošenju zakona o obnovljivim izvorima energije, o prekograničnim infrastrukturnim objektima kao i na zakonu kojim se regulišu strateške rezerve naftnih derivata", navodi se u saopštenju

2447 pregleda 3 komentar(a)
Sa susreta, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Sa susreta, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Potrebno je intezivirati aktivnosti na realizaciji jadransko-jonskog gasovoda, odnosno da se postojeći hrvatski gasovodni sistem preko Crne Gore i Albanije, poveze sa transjadranskim gasovodom.

To je poručeno na sastanku potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ministra privrede i održivog razvoja Hrvatske, Davora Filipovića.

"Ibahimović i Filipović su iskazali namjere inteziviraju aktivnosti na realizaciji izuzetno važnih infrastrukturnih projekata iz oblasti energetike, gdje su ujedno i razmijenjena iskustva", navodi se u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija.

Ibrahimović je istakao odlučnost Crne Gore da postane članica Evropske unije, te da je na tom putu posvećena čuvanju i jačanju dobrih susjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne saradnje.

"Unaprjeđenje regionalne saradnje i članstvo u EU su od ključnog značaja za jačanje energetske bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta našeg regiona", kazao je Ibrahimović.

Ibrahimović je naglasio da su pokrenute aktivnosti na izradi studija izvodljivosti za izgradnju gasnih elektrana u Crnoj Gori, pri čemu poseban značaj ima lokacija Luke Bar.

"Veoma je značajnu finansijska pomoć EU za ublažavanje posljedica energetske krize, koja se ogleda u obezbjeđenju bespovratnih sredstava u iznosu od 30 miliona eura u korist građana", kazao je Ibrahimović.

"Ibahimović je dodao i da Crna Gora intezivno radi na usklađivanju sa evropskom legislativom i da su u toku aktivnosti na donošenju zakona o obnovljivim izvorima energije, o prekograničnim infrastrukturnim objektima kao i na zakonu kojim se regulišu strateške rezerve naftnih derivata", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: