Odžić: Bojim se da smo na rubu bankrota, Vlada teret otplate kredita prebacila na građane

"Kada se država zadužila kod CKB Banke 50 miliona po 7.5 odsto mislili smo da smo dotakli dno, i da gore ne može. Međutim, Vlada nas je opet demantovala, može gore! 100 miliona, po varijabilnoj stopi, koja trenutno sa uračunatim euriborom iznosi preko 9 odsto", navodi se u saopštenju

7248 pregleda 14 komentar(a)
Odžić, Foto: SDP
Odžić, Foto: SDP

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Petar Odžić saopštio je da se uz "domaćinsko" ponašanje aktuelne većine, trajekta koji kao i To Montenegro neće koštati ništa, boji da smo na rubu bankrota i da je samo pitanje ko će to priznati.

On je to kazao povodom zaduživanja crnogorske Vlade kod Dojče banke, čime je obezbijeđeno 100 miliona eura za finansiranje budžetskih obaveza u tekućoj godini.

"Kada se država zadužila kod CKB Banke 50 miliona po 7.5 odsto mislili smo da smo dotakli dno, i da gore ne može. Međutim, Vlada nas je opet demantovala, može gore! 100 miliona, po varijabilnoj stopi, koja trenutno sa uračunatim euriborom iznosi preko 9 odsto", navodi se u saopštenju.

Odžić dodaje da je zajednički za oba kredita, grejs period od 12 mjeseci, "kako bi Vlada izbjegla da u ovom mandatu vraća rate kredita".

Dodaje da sve to ne bi bilo toliko dramatično da u budžetu za ovu godinu ne stoji još "500 miliona zaduženja".

"Srećom, Vlada je domišljata pa je teret otplate prebačila na građane, kroz zakon o akcizama, uvođenjem dodatnih nameta i vraćanjem akciza na gorivo", zaključio je Odžić.

Bonus video: