Damjanović oko zaduženja: Kamatna stopa posljedica globalnih dešavanja

"Kamatna stopa i uslovi su posljedica globalnih dešavanja na koje Crna Gora ne može da utiče nimalo", rekao je Damjanović

12646 pregleda 77 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Ivan Ivanović
Aleksandar Damjanović, Foto: Ivan Ivanović

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je danas da je kamatna stopa prilikom novog zaduženja države posljedica globalnih dešavanja na koje Crna Gora ne može da utiče.

Država se kod njemačke Dojče banke zadužila 100 miliona eura. Ugovor sa bankom je zaključen na tri godine, sa grejs periodom od 12 mjeseci i sa kamatnom stopom koju čini šestomjesečni euribor uvećan za iznos margine od 5,9 odsto.

Na današnji dan šestomjesečni euribor iznosi 3,4 odsto.

"Vidjećemo da li će euribor rasti ili padati. Kamatna stopa i uslovi su posljedica globalnih dešavanja na koje Crna Gora ne može da utiče nimalo. Ja bih volio da je kamatna stopa manja ili da Crna Gora bude kreditor drugih država, ali je realnost takva", rekao je Damjanović.

On je naveo da kamatna stopa jeste visoka ali je naglasio da je ona ispod nivoa inflacije u Crnoj Gori.

"Podsjetiću da kada su neka zaduženja bila u Crnoj Gori, ne tako davno, da su kamatne stope bile višestruko veće nego što je bila stopa inflacije", naveo je Damjanović i dodao da javne finansije nisu ugrožene ovim zaduženjem.

Takođe, pored troškova kamate, na iznos kredita plaća se naknada za obradu kredita u iznosu od 1,35 odsto ukupne vrijednosti kredita, odnosno u iznosu od 1,35 miliona eura.

Bonus video: