„Montekargo” isplivao iz dugogodišnjih problema

Državna kompanija nakon više godina pozitivno posluje, na “bijeloj listi” poreskih obveznika, redovno izmiruje obaveze i sve investicije finansira iz prihoda bez kredita i državne pomoći

17624 pregleda 5 komentar(a)
Obnovili više od 90 odsto voznog parka iz sopstvenih prihoda, Foto: BORIS PEJOVIC
Obnovili više od 90 odsto voznog parka iz sopstvenih prihoda, Foto: BORIS PEJOVIC

Državna kompanija za željeznički teretni prevoz “Montekargo” nakon višegodišnje agonije u poslovanju nalazi se na “bijeloj listi” poreskih obveznika, redovno izmiruje sve obaveze, pozitivno posluje i sama finansira investicione radove na svojim lokomotivama i vagonima.

To je saopšteno “Vijestima” iz kabineta direktora kompanije Vladimira Božovića, na pitanja o poslovanju kompanije, obavezama i investicijama.

On je naveo da finansijski i konsolidovani izvještaj za prošlu godinu još nije završen i da će biti predat u roku do 31. marta, ali da su godinu završili sa pozitivnim rezultatom.

U prošloj godini su prevezli 1,35 miliona tona tereta, što je za 42 odsto više u odnosu na 2021. godinu, kao i da je prihod uvećan za isti procenat. U odnosu na pretkriznu 2019. godinu obim prevoza je povećan za 17 odsto, dok je prihod veći za 33 odsto.

”Obim prevoza je u oktobru, novembru i decembar prošle godine bio u padu zbog infrastrukturnih radova na pruzi Željeznica Srbije i zatvoranja pruge. Izražavamo sumnju da će konačni rezultat biti u skladu sa planiranim, ali bez obzira na navedeni pad nakon konačnog računovodstvenog obračuna očekujemo pozitivan rezultat. Ovaj rezultat je postignut velikim zalaganjem u pogledu povećanja obima prevoza i većim udjelom u ukupnom rezultatu, motivisanjem postojećih korisnika podizanjem kvaliteta usluge i dovođenjem novih korisnika naših usluga. Generalno radilo se na unapređenju djelovanja na tržištu koje je sve zahtjevnije”, saopšteno je iz kompanije.

Investicionim ulaganjem u prošloj godini postigli su da povećanje mobilnosti svog voznog parka sa 58 na preko 90 odsto.

”Ulaganja u vozna sredstva u 2022. godini su iznosila 3,85 miliona eura i to sve iz poslovnih prihoda, bez kreditnog zaduživanja ili pomoći većinskog vlasnika države. U 2022. godini odrađena je investicija na 93 vagona, investiciona velika opravka na dvije elektrolokomotive koje su već u saobraćaju i investiciona opravka na još jednoj elektrolokomotivi koja je u toku i završetak se očekuje u maju 2023. godine”, navedeno je iz kompanije.

Potpisali su još dva ugovora za investicionu opravku na još dvije elektro lokomotive, čija je vrijednost ukupno 1,3 miliona eura.

”Kao kompanija čija je osnovna djelatonost željeznički prevoz roba, kao tržišno orijentisana i čije je poslovanje zasnovano na komercijalnim uslovima, smatramo velikim uspjehom navedeni rezultat, jer nakon duže godina sa akumuliranim dugovima iz prethodnog perioda smo se uspješno izborili na tržištu i ostvarili pozitivan rezultat. Iz poslovnih prihoda plaćamo sve investicione opravke voznih sredstava koja se mjere milionskim vrijednostima, a da uz to nijedna obaveza prema zaposlenim nije izostala ili kasnila. Takođe veliki uspjeh i izazov na početku 2022. godine je naslijeđeni poreski dug koji uspješno izmirujemo i redovno plaćamo za 2022. godinu putem reprograma poreskog duga, i nakon dužeg perioda kao jedni subjekat željezničkog sistema se nalazimo na bijeloj listi Uprave prihoda”, navedeno je iz kabineta Božovića.

Kako su kazali najznačajniji partneri su im Uniprom metali iz Nikšića za koje prevozi rudu boksita, “Srbija Kargo” sa kojom prevoze ugalj i vještačko đubrivo, privatna kompanija “Trans Cargo Logistic” iz Beograda za koje prevoze bakarni koncetrat, lužinu, rudu gvožđa,... privatna kompanija “Transfera” za koje prevoze djetelinu, “GEFCO” za koje prevoze kontejnere,...

U ovoj godini očekuju dodatni rast od 23 odsto

Prema projekcijama za ovu godinu očekuju novi rast obima prevoza za 23 odsto.

”Za projekciju poslovne 2023. godine pažljivo su sagledane sve informacije o nivou i dinamici privredne aktivnosti u zemlji i okruženju, zatim o dinamici i strukturi tražnje za prevozom, uslove privređivanja s obzirom na globalna dešavanja (rat i energetska kriza) i najavama naših korisnika, pa je prognoza da će doći do uvećanja obima prevoza za 23% u odnosu na poslovnu 2022. godinu. Naravna da sva predviđanja u ovakvim svjetskim okolnostima krize i velike inflacije mogu biti izložena velikim negativnim oscilacijama, čega smo kao privrednici svjesni, zbog čega ćemo sa većom pažnjom pratiti i u realnim okolnostima preduzimati adekvatne mjere”, naveli su iz kompanije.

Bonus video: