Stijepović: Forum važan događaj za uspostavljanje poslovnih veza

"Očekujem da će naši privrednici iskoristiti dva važna događaja – Forum privrednih komora glavnih gradova i Biznis forum 16+1 i naći zajednički interes za saradnju sa preko 100 predstavnika biznisa iz zemalja obuhvaćenih tom inicijativom” rekao je Stijepović
53 pregleda 0 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Screenshot (YouTube)
Slavoljub Stijepović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.09.2017. 11:31h

Forum gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope (CEE) i Kine naznačajniji je međunarodni događaj za uspostavljanje poslovnih veza crnogorskih privrednika sa predstavnicima tih zemalja, sa širokim spektrom mogućnosti za saradnju, ocijenio je gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović.

"Očekujem da će naši privrednici iskoristiti dva važna događaja – Forum privrednih komora glavnih gradova i Biznis forum 16+1 i naći zajednički interes za saradnju sa preko 100 predstavnika biznisa iz zemalja obuhvaćenih tom inicijativom” rekao je Stijepović na otvaranju Foruma.

Forum gradonačelnika, drugi po redu, održava se u Podgorici i jedan je od mehanizama za učvršćivanje ekonomske saradnje.

Stijepović je, kako je saopšteno iz Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada, rekao da je Forum gradonačelnika prilika da se, kroz potpisane sporazume o saradnji u raznim oblastima, uspostavi još bolja saradnja na kulturnom, ekonomskom, obrazovnom i turističkom planu.

“Sporazumi su temelj te saradnje, ali je na vama da ga dograđujete i učvrstite kroz razmjenu ideja, ljudi i dobara, usluga i proizvoda. U tome će vam Podgorica i Peking i ostali gradovi u okviru ove inicijative, uvijek biti partneri” kazao je Stijepović.

On je podjsetio da Podgorica već njeguje jake prijateljske veze sa gradovima u okviru 16+1 inicijative.

“Forum je prilika da te odnose dodatno osnažimo, razmjenom iskustava na teme o kojima ćemo razgovarati, a koje su od izuzetne važnosti za sve nas. Inspirativni paneli Zeleni grad i Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta, predstavljaju priliku da se pohvalimo dostignućima u tim oblastima, ali i da, u živoj komunikaciji, pokažemo primjere dobre i loše prakse i kandidujemo projekte koje težimo da realizujemo, sve u cilju boljeg života naših građana”, saopštio je Stijepović.

Podgorica, kako je naveo, na obje teme ima šta da kaže, od legislative do infrastrukture.

Stijepović je podsjetio da je Glavni grad, nizom inicijativa za jačanje biznis sektora, ocijenjen kao dobar primjer koji bi trebalo slijediti.

“Kontinuirano investiramo u razvoj poslovnog ambijenta, kroz potpisivanje brojnih ugovora o saradnji sa predstavnicima biznisa, kao i u pružanju legislativne, finansijske i infrastrukturne podrške”, dodao je Stijepović.

On je ocijenio da se i Forum gradonačelnika može posmatrati kao još jedan doprinos Glavnog grada podsticaju biznisa.

Gradonačelnik Pekinga, Chen Jining, saopštio je da inicijativa 16+1 postepeno ulazi u zrelu i plodonosnu fazu.

“Osnovna svrha Foruma je promovisanje održivog razvoja glavnih gradova, poboljšanje životne sredine, upravljanje u ruralnim oblastima kao i ostalih kanala komunikacije i saradnje. Sve aktivnosti tokom Foruma imaju značajnu ulogu u produbljivanju saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a sve u cilju daljeg razvijanja inicijative Pojas i put”, naveo je Chen.

On je dodao da je namjera Pekinga da zajedničkim snagama, preko platofrme Foruma gradonačelnika, produbi povjerenje i obustranu korist, ojača prijateljstva i proširi ekonomske i trgovinske veze.

Na početku Foruma je potpisano deset sporazuma o saradnji koji će predstavljati bazu za dalju promociju investicionih potencijala svih zemalja učesnica u oblasti obrazovanja, industrijske proizvodnje, prerade, energetike, zaštite životne sredine, saobraćajne infrastrukture, turizma i poljoprivrede.

Premijer Duško Marković je, na otvaranju Foruma, pozvao kineske investitore da ulažu u Crnu Goru i zemlje centralne i istočne Evrope, a crnogorske privrednike da kroz direktne kontakte sa kineskim partnerima otvore vrata investicijama.

Bonus video: