"To Montenegro" još vijeća o Radoviću

Nacionalnom avio-prevozniku danas ističe rok da postupi po rješenju Uprave za inspekcijske poslove

7564 pregleda 18 komentar(a)
Smjena ili vraćanje otpremnine: Radović, Foto: Luka Zekovic
Smjena ili vraćanje otpremnine: Radović, Foto: Luka Zekovic

Nacionalni avio-prevoznik “To Montenegro” do juče nije obavijestio inspekciju rada da je otklonio nepravilnosti u postupku zasnivanja radnog odnosa sa Sašom Radovićem na poziciju vršioca dužnosti direktora kompanije, saopšteno je “Vijestima”.

Kako bi otklonili nepravilnost, “To Montenegro” treba da smijeni Radovića, koji može i sam da podnese ostavku, a opcija je i da vrati 76 hiljada eura otpremnine koju je uzeo iz Hotelske grupe “Budvanska rivijera”. Iz avio-prevoznika više od sedam dana nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li će i na koji način otkloniti nepravilnost.

Kako su objasnili iz UIP-a, rok od 10 dana koji je inspektor ostavio za otklanjanje nepravilnosti ističe danas, a nakon toga “To Montenegro” će imati dodatni rok od tri dana da obavijesti inspektora da li je otklonio nepravilnost.

”Ako subjekt nadzora ne obavijesti inspektora o otklanjanju nepravilnosti, inspektor će sredinom naredne nedjelje izvršiti kontrolni nadzor kod ‘To Montenegra’, u cilju utvrđivanja da li je postupljeno po nalogu inspekcije. Ako ‘To Montenegro’ ne bude otklonio nepravilnost, Zakonom o inspekcijskom nadzoru je propisano da se subjektu nadzora može izricati novčana kazna u rasponu od 500 eura do 5.000 eura sve dok ne postupi po rješenju inspekcije”, pojasnili su iz Uprave.

UIP je početkom marta donijela rješenje da je Radović nezakonito zaposlen na poziciju vršioca dužnosti direktora, odnosno suprotno članu 21 stav 6 Zakona o radu.

Tim članom je predviđeno da zaposleni koji je primio otpremninu po osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa u kompaniji, čiji je većinski vlasnik država, ne može zasnovati radni odnos u drugoj takvoj kompaniji u periodu od pet godina od momenta isplate otpremnine.

Radović je tokom 2021. godine razriješen sa pozicije predsjednika Odbora direktora u “Budvanskoj rivijeri”, nakon čega mu je iste godine iz dvije rate uplaćena otpremnina.

Njega je Vlada premijera Dritana Abazovića imenovala na poziciju u “To Montenegro” 15. decembra, a naslijedio je dotadašnju vršiteljku dužnosti Draganu Frantov Nikolić.

Bonus video: