Ministarstvo rada: Odluku o Radoviću donijećemo u zakonskom roku - nepristrasno i objektivno

U tom pogledu, resorno ministarstvo primjenjuje odredbe Zakona o upravnom postupku, koji je kroz član 130 propisao da se rješenje po žalbi mora donijeti i dostaviti stranci najkasnije u roku od 45 dana od dana prijema žalbe.

6587 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministarstvo rada i socijalnog staranja će prilikom postupanja po žalbi koju je kompanija "To Montenegro" 14. marta podnijela na rješenje Uprave za inspekcijske poslove (UIP) u vezi zaposlenja Saše Radovića, na poziciju vršioca dužnosti direktora, donijeti u zakonskom roku - objektivno i nepristrasno.

Ovo je zvanično saopšteno "Vijestima" iz resora kojim rukovodi Admir Adrović, na pitanje da li je odluka po ovoj žalbi već donesena.

"U nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja je, između ostalog, i vođenje drugostepenog upravnog postupka, odnosno postupanje po žalbama izjavljenim na akte Uprave za inspekcijske poslove, Odsjeka za inspekciju rada. U tom pogledu, resorno ministarstvo primjenjuje odredbe Zakona o upravnom postupku, koji je kroz član 130 propisao da se rješenje po žalbi mora donijeti i dostaviti stranci najkasnije u roku od 45 dana od dana prijema žalbe. U konkretnom slučaju, ovo ministarstvo će prilikom postupanja po žalbi, voditi računa o pravilnoj primjeni pozitivnopravnih propisa, objektivno i nepristrasno, a rješenje donijeti u zakonom predviđenom roku", saopšteno je iz Ministarstva rada.

Prethodno je UIP odbacila zahtjev “ToMontenegra” za odlaganje izvršenja njihovog rješenja kojim su zatražili da Radović bude smijenjen do 16. marta, podnese ostavku ili vrati otpremninu od 76 hiljada eura “Budvanskoj rivijeri”.

Inspekcija je ovo rješenje, što je potvrđeno “Vijestima”, donijela prije dva dana na žalbu koju je “ToMontenegro” podnio 14. marta tražeći da se postupak odloži do odluke drugostepenog organa Ministarstva rada i socijalnog staranja.

To znači da će do kraja ove sedmice inspektor ponovo izvršiti kontrolni nadzor u kojem će konstatovati da li je postupljeno po rješenju. Ako se utvrdi da po rješenju nije postupljeno, inspektor će kompaniji izreći novu novčanu kaznu do 5.000 eura.

Inspekcije je početkom marta utvrdila da je Radović nezakonito imenovan za v. d. izvršnog direktora sredinom decembra prošle godine. On je 2021. godine uzeo otpremninu od 76.000 eura od “Budvanske rivijere”, a u decembru počeo da radi u “ToMontenegro” iako Zakon o radu definiše da se neko ko je uzeo otpremninu ne može opet zaposliti u državnoj firmi u roku od pet godina, odnosno može ako vrati cijeli iznos otpremnine.

Bonus video: