Objavljen javni konkurs za novog direktora kompanije "To Montenegro"

Prednost imaju kandidati sa iskustvom iz oblasti vazdušnog saobraćaja. Iz avio prevoznika "Vijestima" rečeno, u vezi smjene sadašnjeg vršioca dužnosti Saše Radovića, "da će nakon iscrpljenog pravnog lijeka kompanija postupiti onako kako to bude pravosnažno naloženo"

9065 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Air Montenegro
Foto: Air Montenegro

Oglas za izbor i imenovanje izvršnog direktora nacionalnog avio-prevoznika "To Montenegro" objavljen je danas na sajtu Zavodu za zapošljavanje, a na osnovu prethodne odluke Odbora direktora kompanije i saglasnosti resornog Ministarstva kapitalnih investicija.

Kandidat mora imati najmanje VII 1 nivo kvalifikacija obrazovanja, pet godina radnog iskustva na poslovima u nivou tražene kvalifikacije obrazovanja na rukovodećim poslovima, znanje engleskog jezika.

Kako je navedeno u tekstu oglasa, prednost imaju kandidati sa iskustvom iz oblasti vazdušnog saobraćaja, a konkurs je međunarodnog karaktera.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa.

Prema Statutu kompanije izvršnog direktora bira i razrješava osnivač - Vlada.

Raspivanje konkursa je uslijedilo nakon što je Uprava za inspekcijske poslove (UIP) donijela rješenje da je sadašnji vršilac dužnosti direktora Saša Radović nezakonito imenovan na tu poziciju, zbog čega je kaznila "To Montenegro" sa 1.000 eura. Radović je 2021. godine uzeo otpremninu od 76.000 eura od “Budvanske rivijere”, a u decembru počeo da radi u “ToMontenegro” iako Zakon o radu definiše da se neko ko je uzeo otpremninu ne može opet zaposliti u državnoj firmi u roku od pet godina, odnosno može ako vrati cijeli iznos otpremnine.

UIP je u ponedjeljak odbacila zahtjev “ToMontenegra” za odlaganje izvršenja njihovog rješenja kojim su zatražili da Radović bude smijenjen do 16. marta, podnese ostavku ili vrati otpremninu od 76 hiljada eura “Budvanskoj rivijeri”.

Do kraja ove sedmice inspektor će izvršiti kontrolni nadzor u kojem će ponovo konstatovati da li je postupljeno po rješenju. Ako se utvrdi da po rješenju nije postupljeno, inspektor će kompaniji izreći novu novčanu kaznu koja je zakonom propisana do 5.000 eura.

”ToMontenegro” se na prethodno rješenje Inspekcije žalio i Ministarstvu rada, koje se još nije izjasnilo po tom pitanju.

To Montenegro: Postupićemo onako kako bude naloženo

"Vijestima" je danas iz "To Montenegro", na pitanja da li je tačno da Radović i dalje donosi odluke u kompaniji i pored toga što je inspekcija utvrdila da je on nezakonito izabran na pomenutu poziciju kao i da li će im zbog toga što i dalje ne uklanjaju nepravilnost i ove sedmice biti izrečena nova novčana kazna, rečeno da će nakon iscrpljenog pravnog lijeka kompanija postupiti onako kako to bude pravosnažno naloženo.

"Ustav daje mogućnost žalbe na drugom stepenu i to je demokratska tekovina. Sa UIP imamo više nego korektnu saradnju, pa i u ovom postupku. Uostalom i oni sami nas upućuju na drugostepeni postupak ukoliko sa njihovim nalazom kompanija nije saglasna ili je nalaz nedovoljno precizan u smislu postupanja, sto je u ovom predmetu slučaj. Nakon iscrpljenog pravnog lijeka kompanija ce postupiti onako kako to bude pravosnažno naloženo. Kompanija i svi zaposleni fokusirani su na pripremu ljetnje sezone i obezbjeđenje dodatnih aviona kako bi se nesmetano sprovodili svi neophodni procesi sa ciljem što efikasnije realizacije plana saobraćaja kojim je za ovu godinu pored novih linija planiran rast broja prevezenih putnika", naveli su iz kompanije.

Bonus video: