Montepranzu uzimaju dio nekretnina?

Opština Tivat lani naplatila više od šest miliona eura poreza na nepokretnosti

3540 pregleda 0 komentar(a)
Zemljište firme Montepranz, Foto: Dopisnik
Zemljište firme Montepranz, Foto: Dopisnik

Sekretarijat za finansije Opštine Tivat je tokom prošle godine naplatio ukupno 6.098.176 eura na ime poreza na nepokretnosti od obveznike sa teritorije najmanje bokeljske opštine.

To je 17 odsto veći prihod nego što je lokalna uprava Tivta od naplate poreza na nepokretnosti ostvarila 2021. godine. Kako se navodi u dokumentaciji Sekretarijata za finansije koja će se u okviru izvještaja gradonačelnika Željka Komnenovića o ostvarivanju funkcija lokalne uprave u 2022. naći pred odbornicima na predstojećoj sjednici Skupštine opštine 31. marta, ukupno finansijsko zaduženje na ime poreza na nepokretnosti za 2022. sa kamatom u Tivtu je ioznosilo 8.585.331 euro, a još dodatnih 5.033.971 euro je zaduženo po osnovu neizmirenih obeveza koje se odnose na prethodne godine.

”Ovo je značajno uvećanje u odnosu na prethodne godine, a razlog tome je što su neka pravna lica zadužena za pet godina unazad”, obrazlaže se u izvještaju.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, jedan od najvećih dužnika za porez na nepokretnosti u Tivtu je državna poljoprivredna kompanija Montepranzo-Bokaprodukt koja je već niz godina u velikim poslovnim problemima i ne ostvaruje nikakve prihode iz redovne djelatnosti. Zbog toga u lokalnoj upravi ozbiljno razmišljaju da makar dio od oko pet miliona eura neplaćenog poreza na nepokretnosti, prebiju upisujući Opštinu Tivat kao novog vlasnika dijela zemljišta te kompanije u kompleksu preko puta aerodroma Tivat.

U prošloj godini inače, poreska zaduženja na ime poreza na nepokretnosti u Tivtu su utvrđena za ukupno 11.664 obveznika iz kategorije fizičkih i pravnih lica.

Doneseno je ukupno 20.818 rješenja o obračunu i naplati poreza, od čega se 20.626 rješenja odnose na 2022. godinu, a 192 rješenja se odnose na prethodne godine.

Bonus video: